Mecanismul motor al automobilului

Trimis la data: 2011-03-01 Materia: Mecanica Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 1159
Autor: Gheorghe Florin-Ionut Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
A.)Intretinerea organelor fixe
Intretinerea organelor fixe ale motorului cuprinde operatii de: verificari,strangeri,control si verificarea starii tehnice a blocului motor,chiulasei,colectoarelor de admisie si evacuare,a etanseitatii garniturilor de chiulasa si colectoarelor ,precum si fixarea motorului pe cadrul automobilului.Operatiile de intretinere si periodicitatea acestora sunt:strangerea suruburilor sau prezoanelor de fixare a suportilor axului culbutorilor la fiecare 50.000km(sau la nevoie);

Controlul fumului de evacuare,zilnic,vizual sau cu un aparataj:fumul albastru indica consum de ulei,cel negru - consum exagerat de combustibil,iar cel albicios avans prea mic sau prea mare la aprindere,respectiv la injectie la motoarele diesel.Verificarea cu aparatura se face la 50.000 km /

Controlul presiunii in cilindrii,la50.000km,se face cu ajutorul compresometrului sau compresografului.Compresometrul este un manometru special racordat la un furtun prevazut la capat cu un con de cauciuc si o supapa pentru a se putea adapta in locul bujiei sau injectorului.
Compresograful este un aparat,avand forma unui pistol,prevazut cu un racord cu con de cauciuc si un sistemde parghii care antreneaza un ac ce inregistraza variatia presiunii pe o diagrama speciala.

Operatia de control a compresiei consta in:
-incalzirea motorului;
-oprirea motorului si demontarea bujiilor
-racordarea conului de cauciuc al aparatului in orificiul cilindrului numarul unu al motorului
-actionarea motorului cu demarorul,pana la deplasarea maxima a acului indicator
-descarcarea compresometrului,apasand supapa;
-racordarea la cilindrii urmatori,continuand operatia asemanator.

Interpretarea rezultatelor: la MAS,compresia este buna la 10-12bar,admisibila la 8-10 bar,iar sub 8bar se impune repararea grupului cilindru-piston-segmenti.La motoarele cu aprindere prin compresie D797-05 si D2156HMN8 presiunea trebuie sa fie peste 27 bar,considerata ca buna,admisibila la 23-27 bar,iar sub 23 bar necesita repararea mecanismului motor.

Determinarea starii tehnice a grupului cilindru-piston-segmenti fara demontarea motorului.Aceasta,prin metodele:
-masurarea cantitatii de gaze arse scapate in carterul inferior cu un contor de gaze special adaptat:la depasirea unei anumite cantitai,se indica repararea grupului;

-utilizarea indicatorului de stare tehnica ,care masoara procentual scaparile de aer comprimat introdus in cilindru la presiunea de 45-10la a patra N/m patrat(4,5bar) dand astfel indicatii asupra gradului de uzare datorita neetanseitatii grupului cilindru piston segmenti,supapelor sau garniturilor de chiulasa.Masurarea se face la sfarsitul cursei de compresie in doua puncte: in PMI si la 30 mm de la suprafata blocului.

Aprecierile sunt astfel concretizate: la pierderi de pana la 15% se recomanda reparatia curenta,cu inlocuirea segmentilor,garniturii de chiulasa si slefuirea supapelor,iar la peste 15% pentru autoturisme si la peste 20% la autocamioane,se recomanda reparatia capitala prin alezarea cilindrilor.

De asemenea,se pot face aprecieri de stare buna sau satisfacatoare a motorului.Urmarirea depresiunii din colectorul de admisie,motorul functionand la o turatie ceva mai mare de ralanti ,cu ajutorul unui vacuumetru,un comutator de intrerupere a aprinderii partiale si un turometru.Se determina astfel neetanseitatile de la colectorul de admisie,supape,bujii,garnitura de chiulasa.

4.Defectiunile
A.)Defecte ale organelor fixe
Arderea garniturii de chiulasa,datorita :prelucrarii incorecte a suprafetelor de etansare dintre blocul motor si chiulasa, strangerii incorecte sau insuficiente a chiulasei,montarii necorespunzatoare a garniturii,detonatiilor motorului etc.

Depistarea fenomenului se constata prin:
-scaderea nivelului apei din instalatia de racire,care va aparea in baia de ulei al carui nivel va creste insa emulsionat;
-prezenta uleiului in baziunl superior al radiatorului,datorita impingerii lui de pe cilindrii in camasa de racire cu apa,de catre gaze;
-rateuri ritmice in carburator(la MAS),cand arderea s-a produs la garnitura intre doi cilindrii alaturati,datorita imprumutului de gaze de la un cilindru la celalalt;
-existenta gazelor comprimate in instalatia de racire;
-intreruperi la aprindere,ca urmare a depunerii apei pe electrozii bujiei(la MAS).

Remedierea consta in demontarea chiulasei si inlocuirea garniturii de chiulasa de catre sofer sau in atelier,respectand regulile de montaj sau de strangere.Fisurarea sau spargerea chiulasei sau blocului motor fie in peretii exteriori,fie in zona supapelor,datorita:supraincalzirii motorului ca urmare a functionarii indelungate la turatii si sarcini mari; reglajelor incorecte sau infundarii partiale a canalelor apei de racire;turnarii apei reci cand motorul este supraincalzit din lipsa de apa la nivel in instalatia de racire sau pornirii motorului fara apa,inghetarii apei in instalatie,cand,pe timp rece,nu a fost golita.

Depistarea fenomenului se constata prin:
-functionarea neregulata a motorului,cand datorita fisurilor interioare dintre peretii cilindrilor din zona sau supapelor,se deupne apa pe electrozii bujiilor si se produc intreruperi la aprindere;se observa, totodata, scaderea nivelului lichidului de racire,cresterea nivelului uleiului si picaturi de ulei in apa din instalatia de racire;

-supraincalzirea motorului,pierderi de apa in instalatia de racire, datorita fisurilor exterioare ale peretilor;se pot observa prelingeri de apa si emanare de vapori.Remedierea consta in repararea fisurilor prin diverse metode,in atelierele specializate.

B.)Defecte ale mecanismului biela-manivela
In timpul exploatarii automobilului apar o serie de defectiuni accidentale. Griparea pistoanelor are loc ca urmare a supraincalzirii motorului;are loc o frecare uscata excesiva,urmata de dilatarea pistoanelor si deci blocarea lor.

Fenomenul poate fi observat de sofer pentru ca este precedat de zgomote carcateristice provocate de efortul bielelor de a smulge pistoanele gripate din punctele moarte si emanare abur,daca apa de racire este sub nivel.In cazul opriri immediate a motorului se poate evita griparea;se lasa sa se raceasca,se toarna in fiecare cilindru 30-40g si se incearca rotirea aroborelui cotit.

Daca se invarte usor,se cauta si se inlatura cauza;daca se roteste greu sau deloc,pistoanele s-au gripat si automobilul va fi remorcat pentru repararea in atelier prin demontarea si inlocuirea pistonului gripat si a segmentilor de la cilindrul respectiv.

Griparea pistoanelor poate duce la rizuri pe oglinda cilindrilor;daca acestea sunt usoare,se pot slefui cu ajutorul unui piston in abundenta de ulei,deplasat de cateva ori de-a lungul cilindrului in miscare combinata.Numai dupa aceasta se face inlocuirea pistonului si segmentilor de la cilindrul respectiv.

Daca din gripare a rezultat si topirea locala a aliajului pistonului si aderarea lui pe cilindru,atunci acestea se inlatura cu un cutit triunghiular,se slefuieste cilindrul,iar pistonul se va inlocui cu altul de aceeasi cota si totodata segmentii respectivi.Cand griparea a dus la deteriorarea cilindrului,atunci aceasta se inlocuieste.

Cocsarea segmentilor este urmarea supraincalzirii pistonului,scaparilor de gaze datorita uzarii excesive a segmentilor si deci ardererii uleiului,care se depune sub forma de calamina in canalele respective,blocandu-i.

Deci segmentii nu mai asigura etansarea si racirea pistonului,si ca urmare au loc scapari mari de gaze arse in baia de ulei,iar fumul de esapament este de culoare albastra. Motorul nu mai dezvolta puterea nominala si,deci nu mai corespunde sarcinilor de transport.Pornirea motorului este greoaie,consumul de combustibil si ulei creste,iar compresia la cilindrul respectiv este scazuta.

Remedierea consta in demontarea grupurilor piston-segmenti-biela,curatirea lor de calamina si inlocuirea segmentilor ,care vor fi montati in locasurile din pistoane cu ajutorul clestelui special,cu fantele decalate la un unghi de 120 de grade sau 90 de grade si montarea in aceiasi cilindri,de unde s-au demontat; se mentioneaza ca pistoanele nu se dezasambleaza de pe biele.

Ruperea segmentilor se datoreaza materialului necorespunzator,montarii incorecte,intepenirii in canalele din piston,uzurii lor, precum si supraincalzirii ce duc la tensiuni interne,lovirii de pragul de uzura,detonatii.

Defectiunea se constata prin compresie micsorata,scaparii de gaze in carter,ca urmare a pierderii etanseitatii,si scaderea puterii motorului;apare un zgomot caracteristic la antrenarea arborelui.

Se inlatura prin inlocuirea segmentilor la cilindrul respectiv.Daca s-au produs rizuri usoare pe cilindru,se slefuieste ,iar daca sunt accentuate se inlocuieste.Ruperea boltului,defectiune mai rara,are drept cauze: uzura mare,materialul sau tratament necorespunzator,griparea pistonului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.