Mecanismul si sistemul financiar

Trimis la data: 2015-03-03 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marian_L Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Intre mecanismele economice, exista si deosebiri:
- nivelul fortelor de productie, marimea rezervelor de care dispune economia nationala, conditiile naturale si dimensiunea teritoriului;
- structura sociala, gradul de maturizare a relatiilor sociale, de productie si a democratismului economiei;
- gradul de independenta a economiei fata de strainatate (proportia de acoperire a necesarului de materii prime, resurse energetice, specialisti, tehnologii si capital din surse interne, precum si de desfacerea produselor (raportul dintre productia interna a tarii care se consuma pa plan national si cea care se exporta);
- obiectivele de politica economica urmarite pe termen lung.

Mecanismul economic reprezinta ansamblul metodelor si instrumentelor de conducere sau reglare a economiei nationale, de catre factorii de decizie ai societatii, impreuna cu obiectivele ce guverneaza aceasta conducere sau reglare si intregul sistem organizational prin intermediul caruia o efectueaza.
Mecanismul financiar este o componenta de structura functionala a mecanismului economic si exprima modul de organizare si circulatie a fluxurilor financiare prin care se realizeaza mobilizarea, repartizarea si utilizarea fondurilor financiare constituite in cadrul economiei nationale.

Functiile finantelor (de repartitie si de control) se realizeaza prin intermediul mecanismului financiar. Functionalitatea mecanismului financiar consta in capacitatea sa de a asigura, in sens tehnic, circulatia normala, fara dificultati a fluxurilor financiare, si, in acelasi timp, de a permite si de a stimula derularea activitatii economice desfasurate de agentii economici indiferent de forma lor de proprietate. In acest context, este importanta cunoasterea actiunii legilor economice obiective si, in special, a legilor pietei.
In tarile cu economie planificata, planul-directiva constituie principalul instrument de conducere si de reglare a proceselor economice.

In timp ce in tarile cu economie de piata, piata concurentiala este cea care joaca rolul hotarator in reglarea proceselor economice, iar statul asigura functionarea mecanismului economic. Astfel, statul actioneaza ca: a). autoritate publica -asigurarea ordinii publice, apararea nationala si intretinerea relatiilor externe, precum si influenteaza si productia materiala, consumul, repartitia PIB prin prelevarea unei parti a acestuia la fondurile de resurse financiare publice; b). agent economic, respectiv in calitate de producator si consumator de bunuri si servicii; c). organizator si finantator al asigurarilor; d). creditor si debitor, etc.

Statul influenteaza selectiv activitatea economica prin finantarea unor obiective sau actiuni pe seama resurselor publice, precum si prin utilizarea unor instrumente economico-financiare (impozite si taxe, transferuri si subventiile, creditul si dobanda, preturile si tarifele, taxa scontului si cursul de schimb etc.), de asemenea, creeaza cadrul institutional si juridic necesar desfasurarii activitatii.
Mecanismul financiar este constituit din totalitatea structurilor, formelor, metodelor, principiilor si pirghiilor economico-financiare prin intermediul carora se constituie, se repartizeaza si se utilizeaza fondurilor banesti ale statului necesare indeplinirii functiilor si sarcinilor sale, si a actiunii libere a agentilor economici.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.