Mediastinul

Trimis la data: 2015-09-11
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Pene Lavinia
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mediastinul este o regiune viscerala complexa, cuprinsa intre fetele mediale ale celor doi plamani, si este delimitata anterior de stern, posterior de coloana vertebrala toracica, lateral de foitele pleurale mediastinale; inferior, spatiul mediastinal este separat de cel abdominal prin diafragma, iar superior comunica larg cu spatiile si viscerele gatului.Mediastinul este impartit de un plan transversal, care uneste marginea inferioara a manubriului sternal cu marginea inferioara a vertebrei a IV-a toracice in:Mediastin superior situat in partea superioara
Mediastin inferior situat in partea inferioara si care este impartit de sacul pericardic in 3 compartimente :
Mediastinul superior contine dinspre anterior spre posterior: timusul (sau resturi fibrozate), venele brahiocefalice, vena cava superioara, nervii vagi, nn.frenici, crosa aortei cu ramurile sale: tr.brahiocefalic, a.carotida comuna stanga, a.subclavie stanga, traheea, esofagul, ggl. limfatici, ductul toracic. Mediastinul inferior

Mediastinul Anterior (parte a mediastinului inferior)
Mediastinul anterior contine ramuri din a.toracica interna, timusul la copii sau resturi fibrozate ale acestuia si tesut conjunctiv-adipos la adult si cativa ganglioni limfatici.Mediastinul Mijlociu (parte a mediastinului inferior)
Mediastinul mijlociu contine cordul acoperit de pericard, aorta ascendenta, vena cava superioara, vena azygos, venele pulmonare, trunchiul pulmonar si arterele pulmonare. De asemenea la acest nivel se afla bifurcatia traheei in cele 2 bronhii principale.

Mediastinul Posterior (parte a mediastinului inferior)
Mediastinul posterior contine esofagul, aorta descendenta toracica, canalul toracic, nervii vagi, ganglioni limfatici si vena azygos.
Este un segment tubular al cailor respiratorii situat median, in partea inferioara a gatului si mediastinului. De la origine traheea are traiect descendent, apoi strabate mediastinul superior si devine profunda in portiunea distala unde se afla in mediastinul posterior.
Traheea, are in functie de zonele pe care le strabate doua parti: cervicala si toracica

Limite:Superior: un plan orizontal corespunzator vertebrei C6 la adult, C4-C5 la femeie si copil si C7 la batrani. Inferior la nivelul vertebrei T4-T5 unde se bifurca in cele doua bronhii principale, dreapta si stanga.Raporturi: Anterior este acoperita de piele, de muschii sternotiroidieni si sternohioidieni inveliti de lama pretraheala. Inelele II-III sunt acoperite de istmul glandei tiroide (istmul uneste inferior cei doi lobi ai glandei). Posterior traheea are raport cu esofagul. In stanga esofagul depaseste usor traheea.
Lateral are raporturi cu lobii glandei tiroide si a. carotida comuna si v. jugulara interna.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.