Medicina legala

Trimis la data: 2014-02-05 Materia: Medicina Nivel: Liceu Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cabinetele de Medicina Legala, se subordoneaza SML; in tara exista astfel de cabinete doar in judetele a caror resedinta nu este situata central judetului dpdv geografic.
Serviciul de medicina legala (SML) reprezinta echivalentul unei sectii de spital (judetean). Exista cate un SML in fiecare resedinta de judet, acesta fiin in subordinea Directiei de Sanatate Publica teritoriala (in prezent aceste Directii poarta denumirea de Autoritate de Sanatate Publica).

Institutele de Medicina Legala au personalitate juridica. Acestea se afla in fostele centre universitare dinainte de 1989: Iasi, Cluj, Timisoara, Targu-Mures, Craiova si separat, Bucuresti. Ele subordoneaza judetele arondate. In plus fata de SML in cadrul acestor institute functioneaza Comisii de Avizare si Control a actelor medico-legale, din aceste comisii facand parte profesori universitari de medicina legala, tocmai datorita faptului ca acestea isi au sediul in centrele universitare sus-mentionate.

Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" - Bucuresti subordoneaza celelalte institute din tara, prin prezenta in cadrul acestui institute a unei Comisii de Avizare si Control a actelor medico-legale. Din aceasta comisie fac parte profesori universitari de medicina legala din intreaga tara, cca 3-4 pt fiecare judet, cu exceptia Bucurestiului si a Constantei datorita volumului mare de cazuri. Tot aici functioneaza si Consiliul Superior de Medicina Legala, for metodologic si legislaiv. Din acest for fac parte reprezentanti ai diferitelor ministere de resort.

O.G. nr. 1/2000, modificata si republicata, reprezinta reglemenatrea in materie, astfel nu se aplica, in ceea ce priveste ramura medicinii legale, legislatia privind sanatatea. Expertizele pe cadavru (necropsiile) se realizeaza in anumite situatii. Necropsiile se fac numai daca exista o adresa oficiala din partea unui organ precum procurorul sau politia, si in nici o alta situatie. Acestea se realizeaza in cazurile de moarte violenta (adica de moarte provocata de un agent-extern organismului-traumatic).

Expertizele se mai efectueaza si in cazurile de moarte necunoscuta/suspecta precum: moartea subita; moartea in timpul arestului sau retinerii; decesul in spitalele de psihiatrie; moartea persoanelor care prin natura meseriei lor sunt controlate periodic dpdv medical; in cazul cadavrelor cu identitate necunoscuta etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.