Medicul si colectivul

Trimis la data: 2007-09-14
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.06 / 10
Downloads: 1498
Autor: Paula Dinu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 86
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
În condiţiile de azi fiecare medic lucrează într-un colectiv, mai mare sau mai mic, care îndeplineşte sarcina de importanţă statală: ocrotirea sanataţii oamenilor. Realizarea cu succes a acestei sarcini este asigurata de controlul şi responsabilitatea reciproca a intregului colectiv şi a fiecarui membru al lui in parte.
Dezvoltarea continua a ştiinţei şi tehnicii medicale, diferentierea si specializarea diferitelor tiputi de asistenţa medicala fac sa crească importanţa principiului colectiv de acordare a ajutorului medical. Un chirurg oricit de experimentat, nu poate sa activeze de unul singur fără asistenţii calificaţi, asistenţa de chirurgie, fără anesteziolog, fără eforturile personalului medical ocupat cu îngrijirea bolnavului după operaţie.
Importanţa muncii colective sporeste şi mai mult cu referire la lucrul ştiinţific deoarece efectuarea cercetărilor complexe şi anevoioase cu forţele unui singur om este practic imposibila – această muncă prin esenţa sa trebuie să fie colectivă.

Nivelul modern de dezvoltare a medicinei prevede participarea în lucru curativo-profilactic nu numai a medicilor de diferite specialitaţi şi niveluri profesionale, dar şi a diferitelor instituţii medicale. Activitatea medicală are deci un caracter colectiv. Vom menţiona că în sistemul ocrotirii sănătăţii exista în prezent aproximativ 170 de specialităţi medicale şi mai mult de 100 de specialităţi ale lucrătorilor cu studii medicale medii. Munca eficientă a colectivului medical e de neînchipuit fără respectarea unuia din principiile importante ale deontologiei – stabilirea relaţiilor etice şi profesionale corespunzătoare între medici, între lucratorii medicali cu studii medii şi personalul medical inferior.

Baza activităţii sociale a oricărei instituţii medicale este reprezentată de colectivul secţiei sau al cabinetului. El se ocupă în mod direct cu deservirea medicala a populaţiei. Realizarea acestei sarcini importante depinde nu numai de pregatirea profesionala dar şi de educaţia fiecarui colaborator, de gradul de însuşire şi de respectarea practică a normelor etice şi regulilor corespunzătoare în relaţiile profesionale dintre membrii colectivului – medici, personalul medical mediu şi inferior. Într-un colectiv bun se lucrează cinstit şi conştiincios, în el domnesc respectul reciproc, bunavoinţa. De succesele şi insuccesele fiecarui colectiv de muncă în parte depind indicii calitativi ai activităţii întregii instituţii.
Relaţiile favorabile în colectivele de medici reprezintă uneori cheia succesului în muncă a instituţiei medicale. Neînţelegerile, certurile şi alte fenomene anormale împiedică desfăşurarea activităţii eficiente in instituţie, influenţează negativ asupra psihicului bolnavilor care frecventează instituţia dată.
Relaţiile dintre lucratorii medicali constituie un aspect important al deontologiei medicale care stipulează normele de comportament pentru lucrătorii medicali de toate categoriile(medici, asistente medicale şi infirmiere).

Fiecare colectiv medical se deosebeşte după componenţa socială şi profesională. In el activează bărbaţi şi femei de vîrste diferite – de la 17-18 ani pînă la vîrsta pensionară. După profesie, aceştia sunt medici, lucrători medicali cu studii medii, personalul auxiliar. Toate cerinţele şi principiile deontologiei medicale , în deosebi cele care se referă la etica relaţiilor, sunt obligatorii pentru toţi.

În colectivul de medici, trebuie să domine spiritul de colaborare, bunăvoinţa, stima reciprocă. Relaţiile in colectiv sunt determinate, în primul rînd, de cunoaşterea la perfecţie şi îndeplinirea conştiincioasă a funcţiilor sale. Aceasta exclude dublarea de către lucrători medicali diferiţi a unora şi aceloraşi funcţii. Fiecare asistenţă medicală(de salon, din sala de proceduri şi pansamente etc.) trebuie să-şi cunoască bine obligaţiile şi să le îndeplinească corect. Controlul muncii asistenţelor este asigurat de asistenta superioară.
Colectivul medical este unit atunci cind se simte o bună colaborare între oameni, năzuinţa lor comună de a-şi depune toate eforturile pentru cauza comună – păstrarea sănătăţii oamenilor.
Relaţiile prieteneşti dintre membrii colectivului sunt binevenite, dar ele au specificul lor şi nu trebuie confundate cu amiciţia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.