Medierea

Trimis la data: 2010-04-06 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 1371
Autor: Justy Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Termenul „mediere” a fost introdus prima dată în Statele Unite ale Americii, ca termen de specialitate, în 1970 şi a fost preluată ca atare din limba engleză în cea germană.Germanii denumesc medierea „die mediation”, francezii „la mediation” iar în România o denumim „mediere”. Forme de mediere pot fi găsite în Grecia, în Biblie ( Matei 5,9-1; Timotei 2,5-6; Corinteni 6,1-4), în cadrul comunităţilor tradiţionale din Asia şi Africa iar în Anglia secolului XIV „Mediatorii Întrebărilor”.

În procesele şi cererile în materie civilă şi comercială, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, părţile pot încerca soluţionarea litigiului prin mediere.Potrivit art. 1 din Legea 192/2006 medierea reprezintă o modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator,în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate.

Medierea presupune, în mod necesar, o convenţie de mediere între părţile aflate în conflict - convenţie aparţinând categoriei generice de contracte numite şi supusă exigenţelor comune de încheiere şi de valabilitate ale acestora – şi, virtualmente, după caz, o a doua convenţie de „înţelegere”, de „acord” asupra modului de tranşare a diferendului, înţelegere sau acord care, uneori, poate dobândi forma unei tranzacţii, extrajudiciare sau judiciare, după caz.

Comisia Comunităţilor Europene, la 22 octombrie 2004, a elaborat un proiect de „Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului asupra unor aspecte ale medierii în materie civilă şi comercială”, avizat de Comitetul economic şi social european, la 9 iunie 2005, directivă ce a inceput să se aplice în statele membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007. Aceasta Directivă a Parlamentului European este cunoscută sub numele de Directiva 2008/52/C.E.

Potrivit art. 3 al Directivei 2008/52/C.E. „mediere” înseamnă un proces structurat, indiferent cum este denumit sau cum se face referire la acesta, în care două sau mai multe părţi într-un litigiu încearcă, din proprie iniţiativă, să ajungă la un acord privind soluţionarea litigiului dintre ele, cu asistenta unui mediator.
Aceeaşi Directivă denumeşte mediatorul ca fiind orice terţ chemat să conducă procesul de mediere într-o manieră eficace, imparţială si competentă, indiferent de denumirea sau de profesia terţului în statul membru respectiv şi de modul în care terţul a fost numit sau i s-a solicitat să efectueze medierea.

Legea nr. 192/2006 defineşte mediatorul ca fiind persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) promovează activitatea de mediere şi reprezintă interesele mediatorilor autorizaţi în scopul asigurării calităţii serviciilor din domeniul medierii;

b) are studii superioare;
c) are o vechime în muncă de cel puţin 3 ani sau a absolvit un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditat conform legii şi avizat de Consiliul de mediere;
d) este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activităţi;

e) se bucură de o bună reputaţie şi nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei;
f) a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, în condiţiile legii, cu excepţia absolvenţilor de programe postuniversitare de nivel master în domeniu, acreditate conform legii şi avizate de Consiliul de mediere;
g) a fost autorizată ca mediator.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.