Medierea in litigiile europene

Trimis la data: 2012-02-05 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 215
Autor: Dumitrache elena claudia Dimensiune: 289kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Oficiul National de Mediere ( ONM ) a fost infiintat ca o organizatie non-profit, apolitica, cu personalitate juridica de interes privat, pentru a promova utilizarea procedurii medierii ca pe un proces de solutionare a litigiilor in domeniile penal, civil si comercial, prin asigurarea celor mai inalte standarde de educatie si de formare practica profesionala in mediere precum si de sensibilizare a publicului, privind folosirea procedurii de mediere. Pentru a atinge acest obiectiv, Oficiul National de Mediere si-a elaborat un Cod de etica pentru a oferi informatii clare pentru cei care doresc sa recurga la procedura de mediere si pentru a oferi indrumari etice pentru mediatorii membrii ONM, in practica.
Toti mediatorii autorizati membrii ONM sunt obligati sa respecte Codul de etica.

1.2. Definitii
Medierea - este un proces in care un tert impartial si independent faciliteaza comunicarea si negocierea si promoveaza decizii voluntare luate de catre partile implicate in litigiu pentru a le ajuta sa ajunga la o solutie reciproc acceptabila.Mediatorul - este un profesionist pregatit care faciliteaza procesul de mediere si care actioneaza in acelasi timp, in orice moment, in conformitate cu principiile de impartialitate, integritate, corectitudine si confidentialitate, cu respect pentru toate partile implicate in litigiu si in conformitate cu Codul de etica.Mediatorul trebuie sa fie membru ONM in cazul medierii conflictelor / litigiilor penale, civile si comerciale si membru - in general, mediator autorizat membru al ONM.

1. 3. Scopul procesului de mediere
Scopul medierii este de a ajuta partile sa solutioneze o gama larga de conflicte aparute in domeniul penal, civil si comercial si in scopul degrevarii instantelor de judecata. Comisia Europeana recomanda medierea in litigiile transfrontaliere, inclusiv medierea electronica si medierea intre angajator si angajat.Pentru economisirea de timp si bani in ceea ce priveste litigiile transfrontaliere, Comisia Europeana recomanda recurgerea la mediere.1

Potrivit unui comunicat al CE, "Comisia Europeana a reiterat potentialul normelor UE in vigoare privind medierea in litigiile transfrontaliere, amintind statelor membre faptul ca aceste masuri pot fi eficiente numai daca sunt puse in aplicare de catre statele membre la nivel national. Solutionarea litigiilor si a dezacordurilor prin intermediul instantelor nu este numai costisitoare si de durata, ci poate distruge, de asemenea, relatii profitabile de afaceri.

Cauzele transfrontaliere sunt mult mai complexe datorita legislatiilor si jurisdictiilor nationale diferite, precum si datorita unor aspecte practice precum cheltuielile si regimul lingvistic.
Prin intermediul procedurilor alternative de solutionare a litigiilor, implicand mediatori impartiali, se pot aborda aceste probleme si gasi solutii constructive. Insa este nevoie de mediatori calificati si de norme clare in care ambele parti sa poata avea incredere.

Medierea transfrontaliera este mai complicata, intrucat presupune culturi de afaceri diferite, ambele parti avand nevoie de reguli comune pe care sa se poata baza.Acesta este motivul pentru care normele UE cu privire la mediere au intrat in vigoare in mai 2008, si trebuia sa fie transpuse pana in mai 2011.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.