Mediul de afaceri din Romania

Trimis la data: 2007-03-28
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 8.84 / 10
Downloads: 9
Autor: Adrian
Dimensiune: 17kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Mediul de afaceri din Romania
Impactul aderarii Romaniei la UE asupra mediului de afaceri din Romania
In ultima vreme, o data cu apropierea datei de aderare a Romaniei la UE,s-au intensificat si discutiile pe tema efectelor aderarii asupra mediului de afaceri din Romania,si care va fi de fapt pretul real al aderarii. Privind cu atentie mediul de afaceri din Romania, putem observa cu usurinta anumite probleme structurale, derivate din obisnuinta oamenilor de afaceri de a se baza pe anumite instrumente neconcurentiale, iar aceasta coroborata cu protectionismul statului, a dus la formarea unei anumite categorii de afaceri care nu pot rezista intr-un mediu concurential ca cel al EU.
Referat despre Mediul de afaceri din Romania
Intr-adevar aderarea Romaniei,va aduce pe termen mediu,si o curatire a mediului de afaceri, cat si crearea cadrului concurential care va duce automat la imbunatatirea calitatii produselor oferite de firme.Disparitia barierelor vamale va facilita importul produselor din alte tari UE, si va exercita automat o presiune asupra producatorilor autohtoni.

Probabil ca impactul cel mai mare va fi asupra firmelor care se ocupa cu agricultura. Aderarea la UE va aduce anumite norme care vor impune un anumit nivel calitativ, nivel care pentru a fi realizat va avea nevoie de investitii, investitii care vor depasi in cele mai multe cazuri capacitatea de finantare a antreprenorilor romani, lucru ce va duce automat la iesirea acestora de pe piata.

Bineinteles ca UE va aduce si multe avantaje. Odata cu aderarea, tara noastra,datorita marimii si a pretului fortei de munca relative redus, va deveni atractiva si ca loc de productie, investitii considerabile fiind preconizate sa se efectueza odata cu aderarea. Astfel, intr-o epoca in care firmele cauta din ce in ce mai mult sa isi reduca costurile, Romania poate fi o alternativa pentru construirea locatiilor de productie a multor companii occidentale.

Alta avantaj pe care se pare ca UE il va aduce pentru firmele romanesti, este cel al liberalizarii completea pietei serviciilor.Desi controversata, directive Bolkenstein, este urmatoarea etapa in intarirea mediului concurential in cadrul UE, iar aceste masuri vor avantaja firmele est-europene, care se vor putea, prin preturile mai scazute, lupta cu firmele din aceleasi domenii din Europa de Vest.

In concluzie se poate spune ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana,va duce la o imbunatatire a mediului de afaceri din Romania prin filtrarea companiilor care sunt active pe piata. Astfel, o parte din ele vor iesi de pe piata, din cauza incapacitatii lor de a se adapta mediului concurential si de a gasi surse de finantare necesare investitiilor iar cealalta parte vor reusi sa se adapteze creand astfel un nucleu al firmelor romanesti capabile sa actioneze pe piata UE.

Romania isi imbunatateste mediul de afaceri
Romania se afla pe pozitia 38 intr-un clasament realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) in randurile a 60 de tari in ceea ce priveste atractivitatea mediului de afaceri previzionata pentru perioada 2005-2009.

Fiecarei tari i-a fost atribuit un calificativ calculat in functie de 70 de factori, grupati in 10 categorii, cu implicatii directe asupra stimularii sau franarii afacerilor. Modelul evalueaza calificativele din ultimii 5 ani si realizeaza previziunile pentru urmatoarea perioada de 5 ani.

Analistii britanici au estimat ca statele din Europa de Est vor inregistra cresteri semnificative ale atractivitatii mediului de afaceri, in special in cazul noilor tari membre ale Uniunii Europene. In ceea ce priveste tara noastra, care va adera la Uniune cel mai probabil in 2007, analistii economici sunt de parere ca ocupa un loc destul de bun in clasament.

Potrivit EIU, calificativul Romaniei a crescut de la 5,18 la 6,53 puncte. Totusi, tara noastra se afla in urma unor state din regiune cum ar fi Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Polonia. Pe primul loc in top se afla Danemarca, urmata de Canada si de Statele Unite.
Studiul ilustreaza o imagine favorabila pe urmatorii ani a mediului de afaceri mondial. Tendinta globala de liberalizare si de reglementare va fi sustinuta de anumiti factori, cum ar fi integrarea regionala si competitia intensa pentru atragerea investitiilor straine.

Romania este fruntasa la reforme pentru mediul de afaceri
Romania este pe primul loc in Europa la reforme favorabile mediului de afaceri, iar la nivel mondial a urcat 51 de locuri in ultimii doi ani, arata Raportul Bancii Mondiale „Afacerile in 2007. Cum se face reforma”, facut public recent la Bucuresti.

„Studiul cu privire la Romania din Raportul Afacerile in 2007 poate fi rezumat intr-o singura fraza: Romania este reformatorul numarul unu din Europa in ceea ce priveste mediul de afaceri”, a subliniat Simeon Djankov, directorul proiectului Doing Business si coautor al seriei de rapoarte Doing Business.

Romania a reusit performanta de a se afla pe locul 49 din lume in ceea ce priveste mediul de afaceri, a aratat autorul raportului Bancii Mondiale, Simeon Djankov. „Reformele majore au inceput in 2004, 2005 si aceasta a permis Romaniei performanta remarcabila de a urca 51 de locuri in doi ani in topul usurintei de a intreprinde afaceri", a afirmat Djankov.

In prezentarea sa, autorul a oferit exemplul reformei sistemului vamilor in Romania. Astfel, dupa implementarea reformelor, procedurile pentru importul de marfuri s-au scurtat de la 28 la 14 zile, iar in prezent sunt si mai scurte. De asemenea, procedura de faliment a fost simplificata, ieftinita si accelerata, a aratat Simeon Djankov. Romania se afla pe locul 7 in lume in ceea ce priveste usurinta de a demara o afacere.

Simeon Djankov a mai subliniat ca unul dintre principalele avantaje ale imbunatatirii mediului de afaceri este unul social - mai multe locuri de munca si un nivel de trai crescut. La randul sau, seful Guvernului, Calin Popescu-Tariceanu a aratat ca raportul „trage linie si evalueaza impactul reformelor care s-au facut in ultima vreme in Romania, reforme care au fost confirmate si in viata reala”.

Premierul a aratat ca „lucrurile ar fi decurs altfel daca Romania ar fi avut o tranzitie mai scurta”. in prezent, a aratat Tariceanu, „suntem intr-un moment de oportunitate istorica, de modernizare si de crestere economica”, care va permite ca in urmatorii 12-13 ani Romania sa fie de doua ori mai bogata. „Daca ramanem in acelasi ciclu de dezvoltare, in 12-13 ani PIB-ul se va dubla. Daca privim mai aproape, aceasta inseamna o crestere de 50% a PIB in urmatorii 6-7 ani”, a mai aratat Premierul.
„Guvernul este preocupat acum de asigurarea sustenabilitatii economice si a stabilitatii politice, element esential pentru o dezvoltare economica sanatoasa”. Economia romaneasca se gaseste intr-un ciclu dinamic de crestere de aproximativ 5,5% incepand cu anul 2000 si ajungand la 7% in anul 2006. Calin Popescu-Tariceanu a aratat ca previziunile pentru 2007 depasesc 6%.

Calin Popescu Tariceanu a aratat ca in viitor una dintre prioritatile Guvernului va fi domeniul cercetare/dezvoltare. Premierul a propus realizarea de parteneriate public-private pentru inovare, cercetare si dezvoltare. „Investitia majora in inteligenta umana, in cercetare si dezvoltare este cheia pentru accelerarea dezvoltarii economice", a mai subliniat premierul.(G.Serban)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.