Mediul de marketing

Trimis la data: 2011-04-15
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 8.46 / 10
Downloads: 2221
Autor: Boros Erzsebet
Dimensiune: 21kb
Voturi: 86
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tema cuprinde doua capitole. Primul capitol prezinta mediul de marketing, in general, iar capitolul doi prezinta mediul de marketing al societatii comerciale Ceramica Vitos Keramia SRL.Mediul de marketing are doua componente principale: micromediul si macromediul. Cele doua componente sunt prezentate in doua subcapitole: 1.2.1 si 1.2.2. Micromediul reprezinta totalitatea factorilor care afecteaza activitatea firmei direct, permanent si puternic. Micromediul este alcatuit din factorii care afecteaza capacitatea companiei de a-si satisface clientii si anume furnizorii, intermediari comerciali, clientii de pe piata, concurentii si publicul.
Mediul de marketing al unei organizatii este reprezentat de totalitatea factorilor din interiorul sau exteriorul organizatiei, care influenteaza activitatea acesteia direct sau indirect, pe termen lung sau scurt.

Departamentul de marketing al unei companii isi asuma responsabilitatea majora de a identifica si prezice schimbarile importante de mediu. Departamentele de marketing au metode bine organizate pentru a strange informatii despre mediul inconjurator. De asemenea, cei din departamentul de marketing petrec mai mult timp in mediul real alaturi de clienti si competitie. Prin efectuarea unor analize sistematice agentii de marketing pot revizui si adapta strategiile de marketing pentru a face fata noilor provocari si oportunitati de pe piata.

Mediul de marketing are doua componente principale: micromediul si macromediul. Micromediul este format din acei factori care influenteaza direct capacitatea firmei de servire a clientelei. Acesti factori sunt: firma insasi, furnizorii, distribuitorii, clientii, concurentii si publicul. Macromediul este format din ansamblul factorilor sociali care actioneaza asupra micromediul firmei.

Acestia sunt factorii demografici, economici, naturali, tehnologici, politici si culturali.Micromediul reprezinta totalitatea factorilor care afecteaza activitatea firmei direct, permanent si puternic. Deci, micromediul este alcatuit din factorii care afecteaza capacitatea companiei de a-si satisface clientii si anume furnizorii, intermediari comerciali, clientii de pe piata, concurentii si publicul.
Furnizori pot fi intreprinderi sau persoane particulare, reprezentand o categorie importanta pentru ca ei asigura, pe baza unor relatii de vanzare-cumparare, resursele necesare pentru realizarea obiectului de activitate al organizatiei.

Ei se impart in trei mari categorii:
- furnizori de bunuri materiale (materii prime, materiale, echipamente etc.), asigura elementele de baza fara de care produsele intreprinderii nu pot sa fie realizate astfel incat sa satisfaca nevoile clientilor.
Livrarea materialelor cu intarziere sau cu lipsuri, grevele si alte evenimente pot afecta desfacerile pe termen scurt, iar pe termen lung ele pot avea o influenta negativa asupra renumelui de care se bucura firma in randul clientilor sai.

- prestatori de servicii, importanti pentru ca ei asigura realizarea unei game largi de servicii necesare indeplinirii obiectului de activitate al intreprinderii (de exemplu, consultanta de marketing, servicii bancare, audit financiar etc.)

- furnizori de forta de munca se constituie in factori de mediu, cu influenta importanta in activitatea oricarei intreprinderi, datorita rolului factorului uman in procesul muncii. In sfera acestor furnizori se cuprind, in principal, unitatile de invatamant (pentru economisti si

Academia de Studii Economice din Bucuresti), oficiile de forta de munca, precum si persoanele aflate in cautarea unor locuri de munca.
Intermediarii comerciali ajuta compania sa promoveze, sa vanda si sa-si distribuie produsele consumatorilor finali. Acestia ii includ pe vanzatori, firme de distributie fizica, servicii de marketing ale agentiilor si intermediarii financiari.

Acesti intermediari faciliteaza realizarea in practica a orientarii de marketing a producatorilor de bunuri si servicii. Principalele categorii de intermediari care indeplinesc functii de marketing sunt:
-intermediarii cu functii comerciale (angrosisti, detailisti)
-intermediarii cu functii de distributie fizica a bunurilor (intreprinderi de transport, depozite)
-agentii apecializate in servicii de marketing (cercetare, consultanta, reclama)

Clientii intreprinderii reprezinta cea mai importanta componenta a micromediului intreprinderii, nevoile lor reprezentand punctul de plecare in fundamentarea obiectivelor politicii de marketing a intreprinderii. In functie de statutul lor si de natura solicitarilor fata de produsele intreprinderii, clientii, impartiti in trei mari categorii, se clasifica in doua mai grupe:
a) consumatori finali;
b) intermediari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.