Mediul global de securitate

Trimis la data: 2011-03-16
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 8.11 / 10
Downloads: 529
Autor: Kostonika
Dimensiune: 32kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Secolul XXI a debutat abrupt si violent, printr-un cutremur politic de amploare planetara - atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 care au vizat obiective simbolice importante pentru lumea democratica. Aceste evenimente au fost urmate de alte actiuni criminale asemanatoare, in mai multe parti ale lumii, declansand un proces de transformare profunda a mediului de securitate si generand consecinte ce afecteaza, pe termen lung si in profunzime, comunitatea internationala. Intr-un astfel de context tensionat si complex, securitatea fiecarei tari, ca si securitatea comunitatii internationale in ansamblu, se bazeaza nu numai pe capacitatea de reactie si adaptare, ci si, mai ales, pe capacitatea de anticipare si de actiune pro-activa.
Intr-o lume complexa, dinamica si conflictuala, aflata in plin proces de globalizare, intelegerea profunda a tendintelor majore de evolutie a securitatii internationale si a modului in care fiecare tara are sansa sa devina parte activa a acestui proces constituie o conditie esentiala a progresului si prosperitatii.

Cunoasterea, intelegerea si evaluarea corecta a proceselor interne, a gradului de coeziune sociala, a capacitatii de mobilizare publica reprezinta o necesitate la fel de importanta pentru realizarea proiectelor nationale.

In evolutia procesului de realizare a securitatii se constata in ultimii ani o amplificare a eforturilor pentru edificarea stabilitatii la nivel regional. Eforturile depuse de comunitatea internationala pentru instaurarea pacii in Balcani, Orientul Mijlociu si Africa sunt concludente si vin sa intareasca acest lucru. Evidenta a fost si extinderea sistemului de aparare si securitate al NATO, prin primirea de noi membri, precum si eforturile Uniunii Europene de a dezvolta un model de gestionare a dinamicii de securitate la scara intregului continent.

In acest context, multitudinea problemelor de securitate pe care statele si le-au propus sa le rezolve a condus la cresterea numarului si volumului organismelor internationale. Rezultatele activitatii lor au fost relevante: s-au diminuat pericolele si amenintarile, desi nu au fost eradicate conflictele armate. Principalele zone de insecuritate au fost incluse in procesele de stabilizare, dar nu intotdeauna rezultatele au fost cele scontate.

Globalizarea, fenomen plurivalent, azi controversat si contestat, a adus pe langa progrese spectaculoase din toate domeniile vietii socioeconomice si posibilitatea de raspandire si resimtire a efectelor vulnerabilitatilor in diferitele parti ale lumii.

Prin procesele care le incumba a generat tensiuni multiple care au influentat, nu intotdeauna pozitiv, mediul international de securitate. Fragmentarea si integrarea, localizarea si internationalizarea, centralizarea si descentralizarea sunt doar cateva din situatiile care pot genera insecuritate. Astfel ca globalizarea, poate crea si multe momente care sa ameninte securitatea existenta la anumite nivele si perioade de timp.

In aceste conditii, amenintarile transnationale (terorismul, migratia si traficul de droguri si materiale strategice, crima organizata), profitand de permeabilitatea frontierelor au posibilitatea de a se propaga la scara planetara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.