Mediul marin si costier

Trimis la data: 2013-09-24 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 100kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
7.1. INTRODUCERE
Pe fondul restructurarii activitatilor economice, cresterea exigentelor in implementarea politicilor de mediu, instituirea de arii marine protejate (peste 71% din lungimea litoralului) precum si noile reglementari privind exploatarea resurselor marine, au determinat in ultimii ani un proces de refacere a ecosistemului marin. Aceast proces are loc la nivelul unor parametri de calitate a apelor, si la nivelul structural si functional al unor etaje sistemice ale biotei.

Ecosistemul marin se afla intr-un moment ecologic care poate fi asimilat cu o stare de convalescenta, stare caracterizata de echilibru fragil, datorita caruia devine vulnerabil la persistenta impactului antropic, la accidentele ecologice, si la efectele schimbarilor climatice globale.

Procesul natural de redresare a starii de sanatate a marii depinde de continuitatea si fermitatea implementarii masurilor pentru conservarea, protectia si dezvoltarea durabila a mediului marin, pe plan national si international.

Evaluarea magnitudinii proceselor costiere (eroziune/echilibru dinamic/acretiune) s-a stabilit prin gruparea statistica a acestora in clase de intensitate, cu interval de 5 m pentru zona nordica (Sulina-Corbu) si de 2,5 m pentru zona de tranzitie Navodari-Mamaia si zona sudica Eforie-Vama Veche.Rezultatele monitorizarii litoralului romanesc in perioada 2001 - 2006 (pe 89 km) si in perioada 2006- 2007 (80 km) este prezentata in tabelul nr. 7.2.1.

Scaderea accentuata raportului eroziune/acretiune,care este un indicator de stare a zonei costiere, reprezentata in figura nr. 7.2.1., este consecinta reducerii la jumatate a proceselor de eroziune si cresterii accentuate a proceselor de acretiune in perioada 2006 - 2007.

Masurile luate pentru conservarea starii morfologice a litoralului romanesc al Marii Negre au fost: implementarea masterplanului de protectie costiera "The Study on Protection and Rehabilitation of the Southern Romanian Black Sea Shore in Romania"; implementarea masterplanului pentru zonele costiere cu regim sever de protectie (in curs de adoptare); extinderea studiilor in vederea intocmirii unui masterplan de protectie costiera din zona nordica a R.B.D.D. (sectorul Sulina - Corbu); executarea lucrarilor de amenajare care au dus la imbunatatirea fluxului de sedimente transportate de Dunare, pe bratele Sulina si Chilia.

Temperatura apei marii la Constanta a inregistrat variatii sezoniere importante, de la 1,50 C in decembrie, la 25,80 C in august, conform cu oscilatiile temperaturii aerului. In anul 2007, in conditiile unei ierni deosebit de calde, temperatura apei marii nu a inregistrat valori negative. Media anuala, de 13,30 C, s-a inscris in tendinta de crestere usoara dar continua din ultimii ani, fapt ce ar putea fi atribuit schimbarilor climatice globale.

Salinitatea a oscilat in limitele variabilitatii naturale caracteristice zonei, intre 10,71 g/l in martie, urmare a unui aport fluvial important si 19,09 g/l in a doua decada a lunii septembrie, cand a fost surprins fenomenul de upwelling, temperatura apei scazand brusc intr-o zi cu aproape 10oC.

Cele mai scazute medii lunare au fost inregistrate in lunile martie si aprilie cand debitele Dunarii au fost extrem de ridicate, iar cele mai ridicate in perioada mai-septembrie cand debitele fluviului au fost foarte scazute, mult sub valoarea normala pentru aceasta perioada. Media anuala, de 15,55 g/l, a fost usor mai ridicata decat media multianuala din perioada 1996 - 2006 (14,99 g/l).Oxigenul dizolvat a inregistrat variatii sezoniere importante, determinate atat de evolutia temperaturii apei cat si de amploarea proceselor biologice. Comparativ cu situatia medie multianuala din perioada de referinta 1996 - 2006, in 2007 apele marine din zona costiera au fost mai bine oxigenate aproape pe tot parcursul anului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.