Mediul penitenciar - caracterizare psihosociologica

Trimis la data: 2010-06-09 Materia: Sociologie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Lavinia Oprescu Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sistemul suport al mediului social, penitenciarul, este o frontiera a civilizatiei, dar in contextul social mai larg, aceasta institutie ramine cronic in urma ambiantei generale din societate. De aceea unul din principiile teoretice de subordonare a acestui subsistem social va fi incapacitatea sa de a fi contemporan cu societatea in care functioneza.O lume lipsita de dragoste, dar care nazuieste cu disperare spre dragoste (Nietzsche), penitenciarul, invita psihologul care se apropie de el, sa inteleaga profund dimensiunea filosofica a vietii din inchisoare.

"Abandonarea filosofiei - ca si abandonarea stiintei- e tot una cu izolarea omului de una din dimensiunile realului"1. Chiar daca nu corespunde exigentelor considerarii existentei umane din penitenciar ca fiind tragica, "dimensiunile suferintei, disperariisi abandonului le gasim din plin"2.

Pentru orice om, privarea de libertate in mediul penitenciar constituie o situatie deosebita, cu ampla rezonanta in mediul sau de viata, atit pe durata detentiei, cit si dupa aceea, in libertate. Atit timp cit individul se afla in locul de detentie, intre oameni care asemenea lui au comis fapte antisociale, dificultatile cele mai mari sunt localizate in relatiile cu cei din jur. in contactul cu ceilalti detinuti remuscarile, autoacuzarile declarative sau chiar sincere din timpul procesului penal sunt repede inlocuite cu justificari ale faptelor comise "fabricate" in penitenciar, la care individul adera deoarece ii ofera ratiuni deculpabilizante.

Diminuarea subiectiva a gradului de vinovatie usureaza constiinta detinutului si nu rereori asistam la modificarea pozitiei fata de pedeapsa: daca initial considera ca pedeapsa este pe masura faptei, destul de repede o apreciaza ca fiind prea aspra. Ca urmare, de la un comportament pasiv, supus, de penitenta, detinutul trece la un comportament activ in care interesul personal, egoismul, si autoconservarea primeaza.

In planul conduitei de la morala conformista fondata pe vinovatie, se trece la morala frustrarii intemeiata pe convingeri de grup privind cauzele infractiunilor, "soarta" omului in lume, atitudinea fata de munca, familie, viitor si implicit modul de viata in penitenciar. Totusi valorile morale nu se anuleaza in penitenciar, ci exista si se realizeaza ca valori intr-o ambianta sociala deosebita. Nu este vorba de regimul legal de executare a pedepsei, care prin el insusi nu impiedica manifestarile morale, ci de faptul ca in detentie individul si comportamentele, colective care nu in putine cazuri sanctioneaza pe cel care adopta o conduita morala.

Concluzionand cele de mai sus se poate afirma ca apropierea de mediul carceral se realizeaza in doua ipostaze: cea de moralist care mediteaza la conditia umana si cea a expertului care doreste sa inteleaga si sa ordoneze. Prezenta dificultatilor nu se rezuma doar la contextul social in care traiesc detinutii, ci se extinde si la universul lor cultural. Fiind reduse ca amploare si profunzime, relatiile interindividuale coboara la niveluri inferioare, iar comunicarea intre detinuti ramine tributara nevoilor nesatisfacute si dispozitiei de moment.

Astfel, vointa de a fi moral nu primeste sprijin decit din partea cadrelor st rareori din aceea a detinutilor. Vointa de a obtine un beneficiu material este mai mare decit cea de a fi moral atunci cind actul in sine nu este motivat de obtinerea unei situatii favorabile.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.