Mediul penitenciar si influenetele sale asupra personalitatii adolescentului

Trimis la data: 2010-10-31 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Tibor Tergy Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Daca la pubertate se inregistreaza un puseu de crestere, in perioada adolescentei se produce o dezvoltare intensa in plan psihic si se stabilizeaza structurile de personalitate. Subperioada adolescentei propriu-zise(16-18 ani) este centrata pe o intelectualizare intensa, pe imbogatirea experientei afective si structurarea conduitelor ca insemn al personalitatii complexe. Notele personale si specifice se exprima in atitudini de independenta si indeplinirea unor responsabilitati prin care adolescentul se poate afirma si autodepasi.

Adolescentul afiseaza o demnitate bazata pe valorile culturale si morale in care incearca sa demonstreze simt critic si originalitate. Expansiunea personalitatii se realizeaza prin socializarea aspiratiilor, a manifestarilor vocationale si profesionale, devenind dornic de confruntare si competitii. Desi din punct de vedere psihologic adolescentul este pregatit sa raspunda dificultatilor ivite, in plan biologic, se mentine o oarecare fragilitate la boli T.B.C., nevroze, psihoze si la conduite deviante pe un fond de conditionare tensionata si adaptare dificila.

Printre cele mai semnificative caracteristici ale acestei perioade sunt dezvoltarea constiintei si constiintei de sine in care sunt implicate identitatea Egoului si plasarea subiectului in realitate. Adolescentul este confruntat obiectiv cu schimbari multiple legate de maturizarea sexuala si de descoperirea dimensiunilor realitatii sociale.E. Erikson a analizat specificul adolescentei in care constituirea identitatii personale cu accent pe implicarea constiintei de sine devine punctul central imperativ si de evidentiere a caractristicilor ce o definesc.

W. James a subliniat dialectica dezvoltarii constiintei de sine si a distantei ce se creaza intre Eu si Sine. Eul este cel care cunoaste si este constient, iar Sinele reprezinta latura cunoscuta. Perceptia de sine a adolescentului poate imbraca o forma negativa sau pozitiva. Cind intervin esecuri in adaptarea scolara sau profesionala sau cind stima de sine este joasa, tinarul se subestimeaza, nu are incredere in fortele proprii, nu manifesta initiativa si perseverenta in activitate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.