Meioza

Trimis la data: 2015-04-11 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Bogdan_G Dimensiune: 46kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Meioza (din gr. "meion" - mai mic ) reprezinta diviziunea celulara caracteristica organismelor ce se inmultesc pe cale sexuata si in urma careia din celulele soamtice cu 2 n cromozomi, se formeaza celule sexuale cu n cromozomi. Meioza a fost descoperita de E. van Beneden in 1883 la Parascaris equorum.Reducerea numarului de cromozomi este fenomenul invers procesului de dublare a lor, care are loc in urma fecundarii. Daca organismele ar forma celule sexuale cu acelasi numar de cromozomi cu cel al celulelor somatice, cu fiecare generatie numarul de cromozomi din celulele organismelor s-ar dubla. Meioza asigura deci mentinerea constanta a numarului de cromozomi de-a lungul generatiilor la organismele care se inmultesc sexuat.

Ca rezultat al primei diviziuni, dintr-o celula diploida (2n) se obtin doua celule haploide (n). A doua diviziune este echivalenta celei mitotice, iar din cele doua celule haploide se obtin 4. In urma unor procese, aceste celule dau nastere gametilor.
Meioza este precedata de interfaza, in care are loc reduplicarea moleculelor de ADN (4c). Intre diviziunea I si II poate exista o perioada de trecere - interchineza -, dar fara sinteza suplimentara de ADN. Fiecare diviziune este formata din 4 faze succesive (profaza, metafaza, anafaza, telofaza) cu trasaturile lor specifice.

Profaza I se caracterizeaza prin schimbari profunde cu semnificatie genetica deosebita. In mod obisnuit, are o durata mult mai mare decat cea a mitozei. La plante, profaza poate dura pana la cateva zile, iar la animale, ea poate dura saptamani sau chiar ani de zile (la unele mamifere). Acestei faze a meiozei ii sunt caracteristice o serie de modificari ale cromozomilor. Profaza I este alcatuita din cinci stadii succesive: leptoten, zigoten, pachiten, diploten, diachineza.
In leptoten (din gr. "leptos" - fin, subtire; "teino" - a intinde) se evidentiaza cromozomii subtiri, formati din 2 cromatide, fara clivaj longitudinal. Ei se impletesc intr-o retea numita spirem.

In zigoten (din gr. "zigon" - cuplu) are loc imperecherea cromozomilor omologi (unul matern si unul patern) pe axul longitudinal in procesul sinapsei. Perechile de cromozomi omologi formeaza bivalentii descoperiti de T. H. Montgomery (1901) si W.S. Sutton (1902).
Conjugarea cromozomilor are loc treptat dintr-un anumit punct si se extinde asemenea unui fermoar. In acest caz, locii omologi corespund. Daca cei doi cromozomi din bivalent nu sunt identici, conjugarea are loc doar intre portiunile omoloage. Se presupune ca fortele care determina conjugarea sunt de natura electrostatica sau hidrodinamica.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.