Meioza-diviziunea meiotica

Trimis la data: 2005-03-03 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 5021
Autor: Sorina Voinescu Dimensiune: 73kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Meioza (în limba greacă meion = mai puţin şi oxis = condiţie) reprezintă tipul de diviziune celulară caracteristică organismelor cu alternanţă de faze (haploidă - diploidă). Prin intermediul meiozei are loc reducerea la jumătate a materialului genetic cromatic (a numărului de cromozomi) a celulei somatice, precondiţie a formării celulelor sexuale (a gameţilor)

Procesul a fost presupus de Weismann care, în 1887, preciza că organismele sunt constituite din somă şi germen. Prima diviziune meiotică a fost observată şi descrisă de către Strasbourger, la Angiospermate, în 1888. Elucidarea deplină a procesului diviziunii meiotice a avut loc însă abia în 1905, prin cercetările efectuate de către Farmer şi Moore.

Asemenea mitozei, meioza este o diviziune indirectă (cariochinetică). De obicei, celulele ce se vor divide prin meioză, se deosebesc de cele ce se vor divide prin mitoză, deoarece prin intermediul anumitor modificări, cresc mult în volum. La plante, de exemplu, ţesutul constituit din celule ce urmează să se dividă meiotic, poartă numele de ţesut arghesporial.

Spre deosebire de mitoză, meioza este mai complicată, are o durată mai mare de timp şi se compune în realitate din 2 diviziuni succesive - diviziunea I meiotică sau diviziunea heterotipică (numită şi diviziune reducţională) şi diviziunea II meiotică sau diviziunea homeotipică (cunoscută şi sub numele de diviziunea equatională).

Concluzionând, se poate afirma că diviziunea meiotică are o mare importanţă în asigurarea imensei variabilităţi individuale, prin cele 2 mecanisme pe care le determină - recombinările intracromozomiale (Crossing-over) şi intercromozomiale (asortarea aleatorie a cromozomilor ce migrează spre unul sau altul dintre poli). Ulterior, prin procesul fecundării, se restaurează statutul diploid al descendenţei, forma concretă de existenţă a indivizilor, speciile eucariote evoluate, dar se asigură şi şansele apariţiei multitudinii de indivizi diferiţi ca genotip şi fenotip, se asigură menţinerea fondului de gene în populaţie.

Reamintim faptul că numărul tipurilor de gameţi care pot lua naştere, prin meioză, dintr-un individ heterozigot, numai pe baza asortării întâmplătoare a cromozomilor care migrează spre unul sau altul dintre polii fusului acromatic este de 2 la puterea n, unde n este jumătate din numărul cromozomilor unei celule somatice. Spre exemplu, specia Papaver somniferum care are 2n = 22 de cromozomi, pot lua naştere 2084 de tipuri de grăuncioare de polen si 2084 de tipuri de oosfere. Prin întâlnirea lor probabilistică pot lua naştere 4 343 056 de indivizi diferiţi.

Dacă la această cifră adăugam şi cifra indivizilor diferiţi apăruţi datorita cross-over-ului şi dacă ţinem seama că pe un cromozom sunt mai multe gene şi că acestea pot suferi mutaţii, rezultă o variabilitate deosebit de mare, potenţial infinită.

PRIMA DIVIZIUNE MEIOTICĂ este reducţională (sau heterotipică) şi se caracterizează prin aceea că numărul de cromozomi din celulele fiice se reduce la jumătate comparativ cu numărul cromosomilor celulei mama (cea care a intrat în diviziune):

Profaza I este mult mai lungă (la plante poate dura de la câteva ore până la câteva zile, iar la unele animale poate să se extindă pe durata câtorva săptămâni sau chiar pe durata câtorva ani), prin comparaţie cu profaza mitozei şi este deosebit de bogată în evenimente, având subfaze în care se derulează procese esenţiale pentru asigurarea variabilităţii individuale - câmpul de acţiune al selecţiei naturale. Lungimea cromozomilor este de aproximativ 3 ori mai mare la animale şi de aproximativ 6 ori la plante, în profaza meiotică (prin comparaţie cu profaza mitotică).

Metafaza I începe concomitent cu resorbţia membranei nucleare. În acelaşi timp se formează şi fusul acromatic. Cromozomii (bivalenţi) se dispun pe fibrele fusului, în zona ecuatorială (într-un singur plan), dar în aşa fel încât centromerul unui cromozom din complexul bivalent este orientat spre un pol, iar al celuilalt cromozom spre polul opus, acesta fiind momentul producerii asortării independente a perechilor de cromozomi, dansul cromozomilor sau recombinarea intercromozomială.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.