Mendeleev

Trimis la data: 2014-02-24
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: l1r3
Dimensiune: 1599kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dimitri Ivanovici Mendeleev (* 8 februarie/27 ianuarie 1834, in Tobolsk - 2 februarie/20 ianuarie 1907, in Sankt Petersburg), celebru chimist rus. Mendeleev este recunoscut a fi unul din cei doi chimisti ce au creat independent unul de altul prima varianta a tabelului periodic al elementelor.

Referate similare:

Pe de o parte, tabloul lui Mendeleev era o reprezentare mai completa a relatiei complexe dintre elementele chimice, si, pe de alta parte, cu ajutorul acelui tabel, Mendeleev a fost capabil sa prezica atat existenta altor elemente (pe care le-a numit eka-elemente) nici macar banuite a exista pe vremea sa, precum si a proprietatilor generale ale acestor elemente. Aproape toate previziunile sale au fost confirmate in proportii covarsitor de apropiate de 100% de descoperirile ulterioare din chimie.

Mendeleev s-a nascut in Tobolsk, Siberia, ultimul dintre cei 14 copii ai lui Ivan Pavlovici Mendeleev si al Mariei Mendeleeva. La 14 ani, dupa moartea tatalui sau, Mendeleev a urmat gimnaziul in Tobolsk. In 1849, familia Mendeleev, al carui statut social si situatie materiala decazusera considerabil din cauza mortii tatalui, se muta la Sankt Petersburg unde tanarul de numai 16 ani intra in la Institutul Pedagogic din Sankt Petersburg).

Dupa terminarea acestuia, in 1855, este diagnosticat cu (tuberculoza), ceea ce determina mutarea sa in (Peninsula Crimeea), intr-o zona recunoscuta pentru valentele terapeutice ale aerului sau sarat, esential in tratamentul tuberculozei. Acolo, preda stiinte la gimnaziul local pentru un an. Dupa completa sa insanatosire, se reintoarce total refacut la Sankt Petersburg in 1856.

Tabelul periodic al elementelor
Au existat in decursul timpului mai multe tentative ale chimistilor de clasificare a elementelor chimice: in metale si nemetale, acizi si baze, in functie de valenta sau de alte proprietati. Aplicarea acestor metode facea insa ca o serie de elemente sa se regaseasca in mai multe grupe concomitent. O clasificare mai detaliata si mai utila s-a bazat la inceput pe greutatea atomica si apoi pe numarul atomic.

Aceasta clasificare a condus la ceea ce cunoastem astazi sub denumirea de sistemul periodic, inclus in tabelul periodic care ilustreaza grafic legaturile dintre diferite elemente. Notatia atomica este o modalitate de a descrie doua proprietati principale ale unui element - numarul atomic si numarul de masa. Elementele se scriu de obicei sub forma baX, unde X este simbolul chimic al elementului, a este numarul sau atomic iar b este numarul de masa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.