Mendeleev si sistemul periodic

Trimis la data: 2005-02-01
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 16633
Autor: Aurora Spirea
Dimensiune: 171kb
Voturi: 1222
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mendeleev si sistemul periodic
Sistemul periodic al elementelor folosit în chimie a fost descoperit de omul de ştiinţă rus Dmitri Ivanovici Mendeleev. Versiunea finală a acestuia, din 1871, a lăsat spaţii libere sugerând că alte elemente chimice vor fi descoperite mai tarziu.
Mendeleev si sistemul periodic
rin gruparea celor 62 de elemente, cunoscute pe vremea renumitului chimist, în ordinea crescătoare a greutăţii lor atomice, Mendeleev a demonstrat o revenire periodica a proprietăţilor şi a prezis proprietăţile elementelor care ar fi trebuit sa existe, dar care nu fuseseră descoperite.

Deşi iniţial sistemul său nu s-a bucurat de acceptarea generală, descoperirea elementelor care lipseau si care aveau proprietăţile prezise de el a fost hotărâtoare pentru confirmarea valabilităţii teoriei sale si care în forma actuală constituie un concept fundamental al chimiei moderne.

Mendeleev si sistemul periodic
Sistemul periodic numară 118 elemente chimice, din care 90 se găsesc în stare naturala (2 lichide, 11 gaze si 77 solide) iar altele 28 artificiale. Pana in 1984 s-au produs din acestea 6845000 de compusi, din care 65000 cu utilizari curente.

Dmitri Ivanovici Mendeleev s-a nascut in Tobolsk, din Siberia la 8 februarie 1834. A avut contribuţii substanţiale la dezvoltarea industriei şi agriculturii din Rusia. După orbirea si apoi moartea tatălui său în 1847, mama sa a pus în funcţiune o fabrică de sticlă, iar după ce ea a fost distrusă de flăcările unui incendiu, familia s-a mutat mai întâi la Moscova iar apoi la St. Petersburg unde D.I. Mendeleev a urmat cursurile "Institutului Pedagogic".

A devenit profesor in 1855 si a fost trimis la sud de Odessa pentru a-şi continua studiul în chimie. Primul său post universitar l-a obtinut in 1857 şi a fost trimis la Universitatea din Heidelberg pentru a-şi continua studiile (1859-1861).

Întors înapoi la St.Petersburg, a inceput să scrie şi să editeze lucrari stinţifice. A devenit profesor de chimie la "Institutul Tehnic" in 1864. Cartea sa, “Principiile chimiei” a fost publicata in 1868-1870. In timpul scrierii cărtii, D.I.Mendeleev a început sa cerceteze relaţiile dintre elementele chimice. În urma acestor cercetări a luat naştere „Sistemul Periodic al elementelor”. Când tabelul a fost acceptat, încă de la ‚începuturi’, s-a utilizat frecvent. Îndrumat de dorinta de a studia datorită viziunii sale progresive, Mendeleev, şi-a petrecut ultimii
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.