Mercur - metal lichid

Trimis la data: 2012-05-31
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 7.64 / 10
Downloads: 326
Autor: Alex
Dimensiune: 550kb
Voturi: 18
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mercurul a fost cunoscut de chinezi si indieni, fiind gasit si in mormintele egiptene ce datau din 1500i.Hr.Cuvantul indian pentru alchimie este Rasavatamcare inseamna "calea mercurului".Prin 500 d.Hr mercurul era utilizat ca material de amalgamare cu celelalte metale.Alchimistii credeau ca mercurul reprezinta materia originara a celorlalte metale.Se considera ca obtinerea diferitelor metale se face prin variatia cantitatii si calitatii sulfului continut de mercur.Cea mai pura forma a acestora era aurul, iar mercurul era folosit de alchimisti ca principal ajutor in convertirea celorlalte metale in aur.
Hg este simbolul chimic modern al mercurului. Provine din latinescul hydrargyrum, forma latinizata a termenului grec "Υδραργυρος" (hydrargyros), care inseamna "argint lichid", din moment ce are un aspect lichid si argintiu. Elementul a fost numit dupa zeul roman Mercur, cunoscut pentru viteza acestuia; totodata semnul astrologic al planetei a devenit unul din simbolurile alchimie ale acestui metal. Mercurul este singurul metal al carui nume este comun cu cel planetar-alchimic.

Mercurul se dizolva pentru a forma amalgame cu aur, zinc si multe alte metale. Deoarece fierul este o exceptie de la aceasta regula, recipientele de fier au fost folosite in comertul cu mercur. Incalzirea mercurului conduce la formarea oxidului de mercur, care poate fi descompus la temperaturi mult mai inalte.

Pozitia sa in seria reactivitatii metalelor face mercurul un metal care nu reactioneaza cu acizii obisnuiti precum acid sulfuric diluat, desi acizii oxigenati precum apa regala (acid sulfuric + acid azotic) pot sa dizolve mercurul in scopul obtinerii sulfatilor, azotatilor si clorurilor. La fel ca si argintul, poate reactiona cu acidul sulfhidric atmosferic. Mercurul reactioneaza si cu formele solide ale sulfului, folosite in absorbirea vaporilor de mercur.

Mercurul este un element extrem de rar in scoarta pamantului, crusta avand o medie a abundentei masice de numai 0,08 parti per milion.
Cu toate acestea, pentru ca nu are un amestec geochimic cu acele elemente care constituie majoritatea masica a crustei, minereurile de mercur pot fi extrem de concentrate. Cele mai bogate minereuri contin mercur pana la 2,5%.

Este intalnit fie ca metal nativ (rar) sau in cinabru, corderoit, livingstonit si alte minerale, cinabrul (HgS) fiind minereul cel mai comun.Minereurile de mercur apar de obicei in centuri orogenice unde rocile cu densitate mare sunt fortate spre crusta terestra, fiind de obicei in apropierea izvoarelor fierbinti sau a altor regiuni vulcanice.

Parerile legate de riscurile provocate de spargerea unui bec CFL sunt impartite.Un lucru este cert, anumite riscuri exista din cauza continutului mic de mercur. Ne putem proteja de acest risc - si ar fi bine sa stim cum sa o facem, avand in vedere faptul ca acest tip de becuri va deveni probabil singurul de pe piata in cativa ani.


Pe cat de eficient este in crearea luminii albe, mercurul (argintul viu) este de asemenea foarte toxic.Este in special daunator pentru creier, la copii si la fetusi.De aceea autoritatile din S.U.A. l-au restrictionat sau l-au interzis in compozitia produselor, cum sunt termometrele, motoarele sau comutatoarele cu termostat de la centralele termice.Un singur termostat, atat de comun in multe locuinte, poate sa contina 3 grame de mercur, sau comparabil cu cel continut in 600 de becuri fluorescente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.