Mesajele ascunse din Biblie

Trimis la data: 2011-06-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 8.59 / 10
Downloads: 17
Autor: Emil
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Autorul Jefferey Satinover este un om de stiinta de suprafata, in sensul ca este cunoscut si are frecvent contacte cu confrati din diferite discipline stiintifice. De fapt are o pregatire multilaterala, fiind licentiat in matematica, statistica, mecanica cuantica si medicina.
Ca mai toti conationalii sai, a invatat biblia din frageda copilarie si, fara a fi habotnic (ortodox), respecta sarbatorile si traditiile.
Ca hobi, a studiat viata si activitatea marilor preoti (Rabini), concentrandu-se asupra modului cum acestia interpretau biblia. Astfel a intrat in preocuparile sale "marele secret" mesajul pe care l-ar ascunde biblia.
Desi ar fi avut pregatirea necesara, nu a intrat in marea tagma a celor care si-au consacrat viata in aprofundarea studierii bibliei, avand ca substrat si gasirea codului spre traducerea profetiilor presupus ascunse. A analizat insa, de pe tuse, imensa munca efectuata in decursul timpurilor spre a interpreta mai bine biblia si a extrage tot ce s-ar putea numii profetii.

In cartea sa "Mesajele ascunse din Biblie" face un larg istoric al activitatii marilor Rabini in legatura, in special, cu presupuse mesaje gasite de catre acestia. Dupa ce descrie aparatul folosit pentru adancirea studierii bibliei (de exemplu careul 10*10 in care a fost incadrata intreaga Tora de catre Rabi Weissmandl, un ceh scapat ca prin minune din ghearele holocaustului), prezinta, neutru, atat presupusele descoperiri cat si eforturile de dovedire a veridicitatii lor.

La verificarea profetiilor puse in evidenta, au fost angrenati cei mai renumiti oameni de stiinta si s-au folosit cele mai performante calculatoare ale timpului. Parte din rezultatele obtinute nu s-au dat publicitatii, iar parerile oamenilor de specialitate au ramas, pana astazi, impartite.

Mesajele presupus a fi ascunse in Biblie au creat o "epidemie". Cei care s-au molipsit, oameni de stiinta de mare tinuta, cu recunoastere internationala, majoritatea atei au renuntat brusc la cariera, job bine remunerat, confortul cartierelor selecte ale oraselor, pentru o chilie in care sa-si poata aprofunda, "studierea scrierilor sfinte" In carte sunt mentionate zeci de astfel de cariere distruse.

Problema nu se pune in "gasirea" unui mesaj oarecare, ascuns intr-un text parinte suficient de mare. A fost gasita, spre exemplu, o referire la asasinarea presedintelui Kennedy intr-un roman de aventuri, in care nu avea ce cauta. Adevarata problema consta in gasirea dovezii ca autorul textului parinte a avut intentia de a transmite mesajul respectiv.

Ce trebuie sa stim.Cum poti afla astazi ce se ascundea in capul unui autor de mult praf si pulbere? Zic unii ca, "daca Eminescu ar afla ce i-au pus in carca criticii operei sale, s-ar invarti in mormant".Si totusi ...Se poate determina, astazi cu ajutorul calculatorului, probabilitatea ca un anumit mesaj, de exemplu numele presedintelui Kennedy, sa apara intamplator in textul parinte, cu un coeficient de eroare corespunzator. Daca aparitia efectiva a mesajului este mult mai mare (sau mai mica) decat probabilitatea corectata, se poate presupune ca mesajul respectiv a fost intentionat inserat.

Spre a putea intelege elementele la care sa referit autorul acestei carti gasesc necesara explicarea unor termeni.ELS (Equidistant Letter Sequence).In tehnicile folosite de criptologie (stiinta care se ocupa cu cifrarea textelor spre a le face de neinteles pentru ne initiati) o mare pondere o are ascunderea unui text mesaj (de regula scurt) intr-un text parinte de lungime suficienta. Textul mesaj este constituit din literele textului parinte, dar citite intr-o succesiune cu treapta. Treapta, distanta intre 2 litere succesive ale mesajului, este de una sau mai multe litere ale textului parinte. Treapta poate fi o constanta (secventa literara echidistanta, deci ELS) sau o variabila, de regula o serie aritmetica).

Pentru a extrage mesajul din textul parinte, este suficient a ordona textul parinte intr-un raster avand lungimea treptei. La ordonare se elimina spatiile, semnele de punctuatie si se ignora majusculele. Mesajul ascuns apare, in acest caz (ELS), pe verticala rasterului.
Desi ELS face parte din aparatajul criptologiei, mesajul este ascuns si nu cifrat (criptat). Prin cifrare intelegem modificarea mesajului insusi, ceea ce aci nu este cazul.

Un mesaj a carui succesiune de litere nu este cunoscut poate fi cautat intr-un text oarecare daca textul este destul de lung, prin ordonarea acestuia in rastere de lungime crescatoare (cautarea se face astazi cu tehnicile calculatoarelor, care pot prelucra texte sub orice forma). Intr-un text lung, un roman de exemplu, este probabil a gasi mesajul chiar de mai multe ori, deci gasirea acestuia nu da certitudinea ca autorul textului l-a inscris voit, fara o verificare suplimentara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.