Mesajul operei - Serile la Mircesti

Trimis la data: 2013-05-19
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: aalleexx89
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In opinia mea autorul incearca sa impresioneze cititorul transfigurand artistic realitatea folosind imagini artistice ce produc emotii estetice in sufletul acestuia. Acesta zugraveste un tablou de iarna deosebit exprimand sentimente de singuratate si nesiguranta, determinand eul liric sa-si creeze in vis propriul univers in care sa se poata bucura de razele aurite ale lunii.
Un prim argument ar fi figurile de stil si imaginile artistice. Remarcam o metafora subtila si sublima ,,revarsa-un val de aur'' ce semnifica razele aurii ale lunii ce se revarsa in visul eului liric printre flori. Intalnim si o personificare ,,apriga furtuna'' care ne sugereaza puterea, asprimea furtunii si cat de nemiloasa este, trezind sentimente de nesiguranta si neliniste.

Un alt argument ar fi melancolia eului liric care viseaza, patrunzand intr-o lume numai a lui, unde nu mai stapaneste ,,apriga furtuna'' ci el.Poezia este un pastel adica o opera lirica in versuri in care eul liric zugraveste un tablou din natura ,,Serile la Mircesti''(concomitent cu exprimarea sentimentelor sale generate de contemplarea acestui tablou). Acesta opera lirica este contruita in opinia mea pe corespondenta dintre planul interior confortabil, toposul unde poetul locuieste intr-un ambient placut al camerei avand tovarasii focul si caldura, misterul luminii si planul exterior al naturii vitrege cu ploi si ninsori.

Poetul viseaza in singuratate, este melancolic. Alcatuita din patru catrene cu rima incrucisata, ritm trohaic, masura de 13-14 silabe, poezia este un pastel, modul de expunere prin care infatiseaza elementele tabloului serilor la Mircesti este descrierea artistica in versuri. Sunt surprinse imagini ale planului terestru(,,Afara ploua, ninge...'') dar si al ambientului interior(,,In soba arde focul...''). Marcile eului liric sunt evidentiate prin verbe si pronume la persoana I(eu visez, eu astept, mei,mea etc.). Spre finalul descrierii eul liric se confenseaza, el sta in singuratate bucuros ca are alaturi catelusa jucausa.

Vasile Alecsandri e un maestru al pastelului, el transmitand cu mijloacele artei cititorului emotii estetice. Mesajul este transmis intr-un mod original, sugestiv, subtil al echilibrului care exista in natura.Avand in vedere argumentele de mai sus putem concluziona faptul ca eul liric incearca sa impresioneze artistic mintea cititorului folosindu-se de sensul figurat al cuvintelor si de imaginile artistice cat si de figurile de stil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.