Mesopotamia

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: 56 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 59kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Termenul de Mesopotamia, folosit intaia oara de Arrian, corespunde teritoriului cuprins intre Tigru si Eufrat, fluvii care se varsau in vechime, prin doua guri separate, in Golful Persic. Acum cele doua albii se unesc formand Shat-El-Arab. Limitele geografice amintite nu cuprind un pamant cu o structura unitara. Partea sudica era, inainte de cca.4000-3500 i.H., o zona mlastinoasa, insalubra, nelocuibila. Instalarea celor mai timpurii comunitati umane aici a pretins un efort de drenare, asanare si regularizare a revarsarilor celor doua fluvii prin construirea de canale de irigatie.

Conditia particulara a acestei zone explica de ce cele mai timpurii culturi preistorice din sud sunt Eridu, Uruk si Djemdet Nasr. Nordul si parti din Mesopotamia centrala, situate la o altitudine superioara in raport cu nivelul marii si posedand resurse naturale mai mari, au evoluat mai de timpuriu si intr-un ritm din ce in ce mai alert. Astfel, din mezolitic (Shanidar), neoliticul preceramic (Ghar-i-Khamarband, Qualat Jarmo) si ceramic (Muallafat, Hassuna, Samarra, Halaf, El Obeid) se constata o concentrare importanta de populatie si aparitia unor centre majore cum este cazul asezarilor halafiene de la Arpaciah, Ninive si fepe Gawra.

Ultima asezare se pare ca avea controlul asupra unei artere comerciale de mare interes care unea Mesopotamia cu Nord-Estul Afganistanului, mai exact, cu minele de lapis lazuli de la Badakshan. Functia acestui punct, cunoscut prin nivelele de locuire, mai multe temple succesive, prezenta hambarelor circulare si a unor necropole care contin si ofrande din lapis lazuli, apare cu evidenta. Nordul Mesopotamiei oferea si unele resurse naturale - paduri, piatra, unele minereuri. O alta caracteristica o constituie faptul ca zona nu depindea si nu era supusa revarsarilor celor doua fluvii.

In restul Mesopotamiei, bogatiile naturale sunt modeste sau neimportante Pentru antichitate. Vegetatia acvatica, putinii arbori, in principal curmalul, au Pretins un efort uman constant pentru a pune in valoare acest pamant. Numai asa se explica prosperitatea zonei si marea concentrare demografica, care au favorizat ?ezvoltarea urbana si aparitia statului. Regiunea centrala a Mesopotamiei era bogata n pasuni, in special, pe valea Diyalei. Aici au existat conditii favorabile pentru ezvoltarea pastoritului transhumant si, apoi, sedentarizarea unor grupe, la origine Predominant pastorale.

Este zona care a atras, fie dinspre spatiul arabic, fie dinspre cel sirian, valuri succesive de populatie semitica, care vor constitui o componenta etnica foarte de timpuriu instalata.
Cu toata lipsa de diversitate a resurselor naturale, pozitia geografica favorabila, tuJictia teritoriului mesopotamian ca spatiu de convergenta, stabilirea timpurie de relatii simbiotice cu platoul iranian au facut posibile nu numai dezvoltarea rapida, dar si crearea imaginii unui spatiu paradisiac.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.