Mesopotamienii

Trimis la data: 2013-10-04
Materia: Istorie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 14kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mesopotamienii sunt un popor dintre cele mai vechi ale omenirii. Ei erau asezati geografic intre fluviile Tigru si Eufrat (in prezent Irak). Primii mespotamieni care au trait au fost sumerienii. Ei au inventat scrierea cuneiforma, construiau ziggurate, au construit primele orase civilizate, printre care: Ur,Nippur, Kis, Babilon, Ninive si Assur, au facut primele incercari de irigatii sistematizate in agricultura, au initiat primele schimburi comerciale cu alte popoare, au facut descoperiri in astrologie si astronomie. Fiecare oras-stat isi avea propriul rege, dar nu a luat niciodata in stapanire intregul Sumer. Familiile regale erau foarte bogate si purtau haine de cea mai buna calitate
Scrisul a fost inventat, probabil, cu aproximativ 5000 de ani in urma. La inceput, ei desenau imagini, dar apoi acestea s-au transformat in simboluri in forma de cuie, care sunt denumite scriere cuneiforma.
Ziggurate
Sumerienii construiau un templu in centrul fiecarui oras-stat. In jurul anului 2000 i.Hr., templele aveau forma unor turnuri inalte denumite ziggurate, cum era acesta din Ur. Regele, care era si mare preot, oficia ceremonii religioase si efectua sacrificii in templul situat in varful turnului. Zigguratul era impartit in sapte etaje, deoarece sumerienii credeau ca zeii coborau din cer in sapte zile.
Sumerienii au fost unul dintre popoarele are au trait in Mesopotamia.
Inventii

Sumerienilor li se atribuie descoperirea rotii olarului (mai tarziu roata carului) si tehnologia prelucrarii metalelor.descoperirile din necropola regala de la Ur prezinta o mare varietate de obiecte metalice din aur si lapislazuli ( o piatra pretioasa de culoare albastra intens),dintr-un aliaj de aur si argint (electrum) sau din os si lapislazuli.

Ei locuiau in asezari construite din lut si caramida arsa. Casele erau mici si in interior existau doar rogojini. Hrana era simpla, iar berea era obtinuta din orz. Cultivau cereale, legume si fructe, cresteau animalele (capre, oi, vite). Printr-o munca tenace, sumerienii au asanat mlastinile si au construit un sistem ingenios de canale de irigatii. In cultivare foloseau plugul tras de boi, seceri de argila, piatra, arama sau bronz
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.