Mesterul Manole

Trimis la data: 2014-09-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_A
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Considerat intre miturile fundamentale ale literaturii romane, "Mesterul Manole -dupa afirmatia lui G.Calinescu-(povestea zidarului de manastire care isi zideste sotia ca sa opreasca surparea cladirii) e mitul estetic,indicand conceptia noastra despre creatie,care e rod al suferintei".
Daca "Miorita" a luat nastere in lumea oierilor romani,pe o tema strans legata de teritoriul romanesc,neavand corespondente la alte popoare,balada "Mesterul Manole",in schimb,circula si la popoarele balcanice.Ideea jertfei este insa mult mai larg raspandita.
Multi specialisti romani si straini au studiat balada incercand sa determine locul primordial de aparitie(nordul sau sudul Dunarii),precum si problema variantei superioare din punct de vedere artistic. Se presupune ca balada a luat nastere in sudul Dunarii,fiind raspandita la populatia aromana din Macedonia.Numele eroului se schimba in diferite variante:Manole,Manoli,Mitar,Goico etc. Motivul de baza este sacrificarea sotiei unuia din mesteri sau-mai rar- in unele variante apare si motivul sacrificarii copiilor gemeni-in scopul intaririi zidurilor care mereu se prabusesc.

Si cladirea este in diferite variante alta:la macedoneni,greci si albanezi-un pod(uneori la albanezi apare si un turn),la cele sarbesti si bulgaresti-o cetate,iar la variantele romanesti,in cele mai dese cazuri-Manastirea Argesului. Varianta lui V.Alecsandri contine opt motive,dezvoltate relativ egal.Astfel prima parte a baladei debuteaza cu motivul zidului parasit,si care are in balada rol de expozitie.Mesterii,impreuna cu Voda,cauta "Un zid parasit/Si neispravit".Se sugereaza aici ideea succesiunii generatiilor,in vocatia lor constructiva.

Vasile Alecsandri fixeaza in timp si spatiu geneza edificiului de la Arges: "Dupa cronicele Tarii Romanesti,Radu Negru Voevod,domnea dincolo de Carpati,spre Almas si spre Fagaras,ridicatu-s-au de acolo,cu toata casa lui si mult norod,si pogorandu-se pe apa Dambovitei inceput-au a face tara noua.Intai a facut orasul Campulung unde a ridicat o biserica inalta si frumoasa.Apoi a descalecat pe Arges unde si-a pus scaunul Domniei zidind curti de piatra si case domnesti,si o biserica mare si mandru lucrata".

Si,nota poetul in explicatiile date la balada,din culegerea de "Poezii populare ale romanilor"(1852): "In Revista romanul publicata la Bucuresti se gaseste descrierea acestei biserici impreuna cu stampe litografiate,ce reprezinta frumusetea arhitecturii sale".Lucian Blaga vorbeste an drama "Mesterul Manole" de un timp mitic romanesc.Unicitatea edificiului este sugerata inca din aceasta parte a baladei: "Aici sa-mi durati Manastirea nalta/ Cum n-a mai fost alta,...// Iar de nu, apoi/Voi zidi pe voi,/ V-oi zidi de vii/ Chiar din temelii!"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.