Metabolismul fructozei si deficientele enzimatice

Trimis la data: 2015-10-13
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.62 / 10
Downloads: 0
Autor: Luigi_T
Dimensiune: 43kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fructoza este adusa in organism sub forma de zaharoza, care, prin hidroliza intestinala, formeaza glucoza si fructoza.
La nivelul ficatului este transformata fructoza in glucoza.
In cazul unor concentratii mari de fructoza in sange, o parte din fructoza este fosforilata sub actiunea hexokinazei nespecifice, in muschi si tesutul adipos, in fructoza- 6 - P. Hexokinaza are afinitate mica pentru fructoza.
Calea majora de metabolizare a fructozei are loc sub actiunea enzimei nespecifice, fructokinaza, dependenta de ATP si ionii de K+, enzima prezenta in ficat, rinichi, intestin. In urma fosforilarii va rezulta fructoza-1-P, procesul de fosforilare fiind de 10 ori mai rapid decat la glucoza. Aceasta enzima este absenta in ficatul fetal.
Fructokinaza nu este dependenta de insulina, astfel se explica posibilitatea de a utiliza fructoza de catre diabetici.
Fructoza - 1 - P rezultata este scindata sub actiunea aldozei B (fructoza - 1 - P aldoza), enzima prezenta exclusiv in ficat, la doua trioze: gliceraldehida si dihidroxiacetonfosfatul.

Aldehida glicerica, este fosforilata ulterior sub actiunea gliceraldehidkinazei si in prezenta de ATP. Gliceraldehid-fosfatul rezultat parcurge calea glicolitica spre piruvat, sau in functie de necesitati, poate genera glucoza.
Exista posibilitatea de interconversiune intre dihidroxiaceton-P si gliceraldehid-P, care asigura echilibrul intre acestea in vederea condensarii lor sub actiunea aldolazei A (fructozo-1, 6 DP-aldolaza) in fructozo-1, 6-difosfat.

Sub actiunea fructozdifosfatazei, fructozo-1, 6-difosfatul este transformat in fructozo-6-P. Fosfoglucoizomeraza transforma fructozo-6-P in glucozo-6-P, care apoi izomerizeaza la glucozo-1-P sub actiunea glucoizomerazei.
Trebuie remarcat ca fructoza se sustrage controlului exercitat de catre enzima limitanta de viteza a glicolizei, PF-1-k, ceea ce ii permite o alimentare necontrolata a procesului de neolipogeneza cu substrate si sa aiba in consecinta actiune aterogena.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.