Metabolismul miocardului

Trimis la data: 2014-07-11
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Tatiana_G
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din sangele arterial O2 trece in lichidul interstitial prin difuziune, iar in cardiomiocit trece tot prin difuziune. O2 se transforma in CO2 care este recoltat in venel coronare, iar apoi ajunge in atriul drept.
Arterele coronare au implicatii fiziologice dar si patologice.
Cardiomiocitul avand nevoie de mult O2, arterele coronare trebuie sa posede caracteristica de vasodilatatoare pentru a putea creste fluxul sanguin.
In cadrul metabolismului glucidic avem 2 enzime principale: acid lactic (in celula miocardica lactatul se transforma in piruvat, iar acidul piruvic trece in ciclul Krebs). In conditii normale activarea acizilor grasi este caracterizatp de catabolismul lor.
In conditiile in care acizii grasi in cardiomiocite nu pot fi activati ca atare, nefiind o cantitate de O2 necesara, acizii grasi sunt esterificati.

Cardiomiocitul cand este excitat se prezinta in stare depolarizata. Excitantul (mai ales despre cel ventricular adult) normal, fiziologic al miocardului este potentialul de actiune generat in nodulul sino-atrial. Chiar in conditii fiziologice inima poate sa reactioneze, sa se excite datorita potentialelor de actiune pornite din diferite parti ale miocardului.In conditii anormale inima se poate activa, contracta, excita datorita stimulilor din alte zone numite focare ectopice (care pot aparea oriunde in inima, datorita unor influente extrinseci).

Este o celula zisa-excitabila (reactioneaza la stimuli prin fluxuri ionice deosebite-generatoare de alt potential) ia� ionii trec prin membrana prin transport pasiv, una din ele fiind canalele ionice.
Principalele canale ionice (voltaj-dependente) din membrana cardiomiocitului concura la realizarea potentialului de actiune (asigura fluxuri ionice ce determina potential de actiune) ia� ex: canale de Na+ rapide, voltaj-dependente (cu cele 2 bariere: m si h).

Filtru de selectivitate = bariera m = fosfolipide membranare incarcate electric pozitiv, care in conditiile activitatii stimulilor se reorienteaza in membrana. Bariera se deschide timp de 1 milisecunda, dupa care revine si reapare bariera.
Canale de K+ lente:Au implicatii in depolarizare, dar mai ales in repolarizare membranara. Canalele de K+ de tip X1 care se deschid din momentul in care la 1 ms de la declansarea potentialului de actiune ating maximul si apoi se inchid.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.