Metabolismul proteinelor

Trimis la data: 2015-04-03 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Olivia_T Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Biosinteza proteinelor constituie unul din cele mai importante procese biologice datorita dinamicii cu care se realizeaza si mai ales semnificatiei majore pe care o reprezinta pentru toate organismele, indiferent de gradul lor de organizare. Avand ca punct de plecare aminoacizii liberi, aceasta sinteza complexa este conditionata de participarea acizilor nucleici (ADN si ARN). Locul de biosinteza al proteinelor il constituie ribozomii.

Deosebirea dintre diferitele tipuri de proteine sintetizate in organism este datorata genelor.
Genele reprezinta fragmente ale moleculei de ADN cu rol fundamental in transmiterea caracterelor ereditare. Fiecare gena determina (codifica) sinteza unei anumite proteine.
Totalitatea posibilitatilor de biosinteza ale diferitelor proteine pe care le are o anumita celula constituie genotipul celulei respective.

Secventa aminoacizilor existenti in constitutia lanturilor polipeptidice ale proteinelor este indicata de succesiunea bazelor azotate de pe o catena a helixului de ADN, adica de codul genetic.
In structura moleculei de ADN, prin intermediul celor patru baze azotate constitutive: adenina, guanina, citozina si timina, este inclusa si codificata informatia ereditara. Ordinea riguroasa in care se afla cele 4 baze azotate dintr-o anumita zona a ADN-ului este copiata intocmai si transmisa celor trei tipuri de ARN.

Dintre acestia, m-ARN-ul joaca un rol esential in ordonarea aminoacizilor in lantul polipeptidic ce urmeaza sa se sintetizeze.
Pentru codificarea unui aminoacid este necesara unitatea formata din trei nucleotide, unitate numita codon (triplet). Prin combinarea cate trei a celor patru molecule rezulta ca sunt posibili 64 codoni (43 = 64).Fiecare codon corespunde unui anumit aminoacid, insa unul si acelasi aminoacid poate fi codificat de mai multi codoni (2-6 codoni).

Astfel, codonul UUU si codonul UUC determina includerea in lantul polipeptidic a fenilalaninei, codonul GAU sau GAC corespunde acidului aspartic. Doar doi aminoacizi si anume triptofanul si metionina au cate un singur codon.Trei dintre codoni UAA, UAG si UGA nu codifica nici un aminoacid, indeplinind functia de codon-stop, care au rolul de a incheia sinteza lantului polipetidic, oprind alungirea in continuare a acestuia.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.