Metafora

Trimis la data: 2010-03-10
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorina_D
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul provine din fr. metaphore, gr. metaAZphora "transport, stramutare", in sens propriu, "transfer", in sens fiAZgurat. Denumeste figura de stil prin care se trece de la semnificatia obisnuita a unui cuvant sau a unei expresii la o alta semnificatie, pe care cuvantul sau expresia nu o pot avea decat in virtutea unei comAZparatii subintelese. Astfel, sensul clasic al M. prevede transferul notiunii abstracte in ordinea concretului printr-o comparatie preAZscurtata. Un cuvant-imagine inlocuieste cuvantul-obiect al comparaAZtiei (v.). M. renunta la formulele care leaga termenii unei comparatii (de ex.: "precum", "ca si", "asemenea", "ca" etc.). A numi metaAZforic "luna" "regina noptii" inseamna a exprima concis rezulAZtatul comparatiei dintre "luna" si o "regina".

Referate similare:

Cand se vorbeste despre "lumina spiritului", cuvantul lumina este inteles metaforic, adica figuAZrat, caci "lumina", in sensul propriu al termenului, face vizibile luAZcrurile fizice. Cuvantul de care ne servim in M. este luat intr-un alt sens decat in cel propriu. Aristotel, in cea dintai teoretizare a M. pe care o avem, a observat caracteristica esentiala a acestui transfer: transpunerea unui termen de la conceptul caruia i se aplica propriu-zis, la un alt concept, care are o asemanare de caracter cu primul.

Tot Aristotel incearca o prima clasificare a M.: "M. e trecerea asupra unui obiect a numelui altui obiect, fie de la gen la speta, fie de la speta la speta, fie dupa analogie" (Poetica XXI, 1457b). Cicero indica o origine posibila a M. intr-o lipsa a expresiilor proprii pentru anumite notiuni aparute in cursul timpului, prin dezvoltarea experientelor diverse ale omului. S-au denumit astfel lucruri sau fapte noi prin expresii vechi. Cu timpul, dupa Cicero (De oratore, III), aceste expresii necesare au devenit ornamente retorice.

Aceasta teza isi va pastra autoritatea pana la inceputul secolului XIX. Astfel, Dumarsais (Des Tropes ou Des differents sens - Despre tropi sau despre senAZsurile diferite) observa, dupa Cicero, ca "seceta de cuvinte" a nascut M. El adauga ca imaginatia implineste prin imagini cuvintele care lipsesc, aceste imagini avand o forta expresiva particulara; simpla "adormire" devine "ingropare in somn", in versul lui VergiAZliu: "Invadunt urbem somno vinoque sepultam" (Au invadat orasul ingropat in somn si in vin - Eneida, II, v. 265).

In artele poetice renascentiste si postrenascentiste, M. e considerata o simpla podoaba stilistica, pastrandu-se ideea antica a ornamentului poetic sau retoric. Abia in secolul XVIII, Giambattista Vico (in Scienza nuova - Stiinta noua, II,1) modifica aceasta intelegere a M., considerand ca la temelia acestei figuri sta o interpretare a lumii diferita de cea curenta, cotidiana. M. apartine originar, dupa Vico, intelegerii metafizice a universului, facandu-si aparitia in prima faza, "poetica", a spiritului si civilizatiei umane.

Teoretician al animismului (v.), Vico explica M. printr-o personificare a lucrurilor, o animizare a firii. Odata cu dezvoltarea spiritului uman, M. nu mai corespunde acestei necesitati lingvistic-filozofice, functia sa metafizica cedeaza locul unei functii retorice. In epoca romantica, Jean-Paul Richter (Vorschule der AesAZthetik - Introducere in estetica) atribuie originea M. urmarilor instraiAZnarii de natura, deci nevoii omului de a intelege lumea imprumutanAZdu-i caractere ce apartin conditiei umane. M. ar fi, asadar, o persoAZnificare (v.), care nu apartine insa unei etape originare, de inceput, a evolutiei omului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.