Metale grele

Trimis la data: 2016-01-26
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.40 / 10
Downloads: 0
Autor: anelis
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poluarea mediului a devenit una din cele mai dezbatute probleme ale contemporaneitatii si una de prim ordin pentru conducere a societatii.
Termenul de poluant apare definit drept contaminarea mediului cu un poluant, iar poluantul este considerat ca fiind un produs auxiliar derivat din activitatile umane, care intra si devine concentrat in mediu, unde poate dauna speciei umane sau altor specii. Unele definitii considera ca termenul "poluant" indica orice concentratie a unei substante potential daunatoare, ( suprapunandu-se sensului termenului contaminant ), chiar daca efectele sunt sau nu observabile, pe cand altele considera ca poluantul indica doar concentratia daunatoare, in situatiile cand toxicitatea a aparut.
II. POLUAREA CU METALE
De cateva decenii, milioane de tone de substante nocive, printre care si metale toxice, sunt deversate in fiecare an in aer, in apa si in sol, creand conditii de poluare planetara de o gravitate care nu este perceputa inca suficient.
Metalele sunt substante solide la temperatura obisnuita, cu exceptia mercurului, care este lichid.

In cristalele metalelor, asezarea atomilor se face dupa principiul unei structuri cat mai compacte. De aceea metalele cristalizeaza in unul din cele trei tipuri de retele cristaline: cubica compacta, hexagonala compacta si cubica centrata intern. In metalele compacte, atomii sunt legati intre ei prin electronii de valenta care insa nu mai apartin fiecarui atom in parte, ci tuturor atomilor invecinati, fiind repartizati pe benzi de energie.
Proprietatile caracteristice ale metalelor, ca de exemplu conductibilitatea electrica si conductibilitatea termica, sunt explicate prin natura structurala si electronica a metalelor.

In cristalele metalelor, asezarea atomilor se face dupa principiul unei structuri cat mai compacte. De aceea metalele cristalizeaza in unul din cele trei tipuri de retele cristaline: cubica compacta, hexagonala compacta si cubica centrata intern.

In metalele compacte, atomii sunt legati intre ei prin electronii de valenta care insa nu mai apartin fiecarui atom in parte, ci tuturor atomilor invecinati, fiind repartizati pe benzi de energie.(1)


III. PROPRIETATILE METALELOR
Metalele prezinta proprietati diferite de cele ale nemetalelor. Toate proprietatile caracteristice metalelor sunt valabile pentru metalele in stare solida si lichida. In stare gazoasa metalele nu se mai deosebesc de nemetale.(7)

Proprietati fizice
Metalele au luciu caracteristic, numit luciu metalic, datorita puterii lor de reflexie a luminii. Metalele sunt opace, chiar in strat subtire, deoarece undele luminoase lovind electronii mobili din metal sunt amortizate si nu sunt transmise mai departe.

-Culoarea metalelor este variata. Cele mai multe metale in stare compacta sunt albe, intelegand prin alb, albul metalic; astfel, plumbul, argintul sunt considerate metale albe. Cateva metale sunt insa colorate: cuprul este galben-rosiatic, aurul galben,cesiul--galbui etc. Cand sunt in pulbere fina, aproape toate metalele au culoare cenusie-neagra.
In tehnica, metalele sunt clasificate in: metale negre sau feroase, prin care se intelege fierul (impreuna cu fontele si otelurile), si metalele colorate, adica neferoase.

-Densitatea metalelor variaza in limite largi; de exemplu, litiul are densitatea 0,53 sau potasiul are densitatea 0,86, pe cand platina are densitatea 21,45, iar osmiul, cel mai greu metal, are densitatea22,5. Se obisnuieste sa se considere metalele cu densitatea mai mica decat 5, metale usoare, iar cele cu densitatea peste 5, metale grele. Astfel, potasiul, sodiul, calciul, magneziul, aluminiul sunt considerate metale usore, pe cand zincul, staniul, fierul, cuprul sunt metale grele.

-Punctul de topire variaza forte mult de la metal la metal. Mercurul, singurul metal lichid, are punctul de topire -39ºC; potasiul si sodiul se topesc la temperaturi sub 100ºC (potasiul la 63,5ºC, decat 1000ºC; de exemplu, cuprul se topeste la 1083ºC, fierul la sodiul la 97,8ºC). Sunt, insa, metale al caror punct de topire este mai inalt 1536ºC, wolframul la 3410ºC. In general, metalele cu volum atomic mic se topesc la temperaturi ridicate, pe cand metalele cu volum atomic mare se topesc la temperaturi scazute, deoarece reteaua lor cristalina se distruge mai usor. Diferenta intre punctele de topire a metalelor este folosita pentru separarea metalelor intre ele, la fabricarea aliajelor si la prelucrarea metalelor.

-Conductibilitatea electrica specifica, adica conductivitatea, γ, a metalelor este mare. Cand nu este sub influenta unui camp electric exterior, in metalul compact nu se manifesta un transport de sarcini, sesizabil; electronii din orbitalii moleculari ocupati ai benzii se misca fara o directie privilegiata. Ca urmare, electronii din orbitali ocupati nu participa la transportul curentului electric.(1)

La aplicarea unei diferente de potential, electronii din orbitalii moleculari ocupati capatand un surplus de energie sunt promovati in orbitali moleculari vecini, neocupati, din banda de energie partial ocupata si preiau transportul de curent.

Se intelege ca metalele alcaline, la care banda de valenta este umpluta pe jumatate, au conductibilitatea electrica mai buna decat metalele alcalino-pamantoase, la care banda de valenta este complet ocupata. Buna conductibilitate electrica manifesta si metalele din grupa I B, adica Cu, Ag, Au, explicata prin volumele lor atomice, care sunt mici.
Conductibilitatea electrica a metalelor este influentata de oscilatiile atomilor in jurul pozitiilor fixe din reteaua cristalina, de neregularitatile retelei cristaline, cum si de prezenta unor atomi straini continuti ca impuritati in retea.

Deoarece prin cresterea temperaturii, oscilatiile atomilor se intensifica, undele stationare ale electronilor se formeaza mai greu, deci conductibilitatea electrica a metalului scade. La racire, fenomenul este invers: oscilatiile atomilor in jurul pozitiilor lor din reteaua cristalina slabesc, undele stationare ale electronilor se formeaza mai usor, deci conductibilitatea electrica a metalului creste. Aproape de zero absolut (-273ºC), metalele isi pierd complet rezistenta electrica si devin conductori "ideali". Acest fenomen se numeste supraconductibilitate.

5)Rezistenta electrica specifica sau rezistivitatea, adica rezistenta pe care o opune curentului electric o portiune din metal cu o sectiune de 1 cm2 si o lungime de 1 cm, se exprima in Ω•cm. La 20ºC, rezistenta electrica specifica a argintului este1,62•106 Ω•cm, a cuprului 1,72•106 Ω•cm, a aluminiului 2,82•106 Ω•cm, a plumbului 20,63•106 Ω•cm ,a mercurului 95,9•106 Ω•cm etc.

Metalele sunt solide policristaline cu microstructura grauntoasa; microcristalele sunt formate din retele spatiale de ioni pozitivi si un nor de electroni, care oscileaza printre planurile reticulare. Majoritatea metalelor principale au retele spatiale cubice si hexagonale. Din 16 metale folosite in constructii 12 cristalizeaza in sistem cubic si 4 in cel hexagonal. In sistem cubic metalele pot avea: structura de cub centrat sau cu volum centrat; structura de cub cu fete centrate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.