Metalele grele si efectul lor asupra organismului

Trimis la data: 2013-04-17 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: dedeya Dimensiune: 250kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Din punct de vedere chimic, in categoria metalelor grele intra aproape 40 de metale care au efect nociv asupra alimentelor daca ajung in contact cu ele. In termeni comuni, in categoria "metalelor grele" sunt incluse metalele cele mai toxice. Toxicitatea metalelor grele este rezultatul legarii lor de sisteme enzimatice importante din celula animala sau de anumite componente ale membranelor celulare. Metalele grele in exces au proprietati mutagene si cancerigene, provocand procese ireversibile in organism precum si blocajele persistente, iar unele dintre ele se pot transmite de la mama la fat.

Metalele grele sunt periculoase deoarece ele tind sa se bioacumuleze. Bioacumularea inseamna cresterea in timp, in organismele biologice, a concentratiei substantei intr-o cantitate comparativa cu concentratia substantei in mediu. Compusii se acumuleaza in organismele vii atunci cand sunt asimilati si stocati cu o viteza mai mare decat sunt distrusi (metabolizati) sau eliminati. Metalele grele inhiba cresterea organismelor si activitatea enzimelor, in special a celor cu sulf, pentru care manifesta o afinitate deosebita.

Legaturile carboxilice si aminice din proteine suntsi ele atacate de aceste metale, care se leaga de membranele celulare franand procesele de transport prin peretii celulari. Gravitatea efectului toxic este dependenta de natura, calitatea si forma chimica sub care segaseste metalul in produsul alimentar, de ponderea pe care alimentul contaminat o detine instructura meniurilor, de rezistenta organismului, de efectul sinergic sau antagonic al altor contaminati chimici si de alti factori. O proprietate importanta care hotaraste gradul de toxicitate pentru organism o reprezinta solubilitatea metalelor si a compusilor metalici.

Sucul gastric, sucul intestinal, sangele contin saruri, acizi, baze, grasimi, de aceea solubilitatea metalelor si a compusilor in aceste lichide poate fi diferita de solubilitatea lor in apa. Unele metale incep sa-si exercite actiunea lor daunatoare abia dupa ce s-au acumulat inorganism intr-o cantitate suficienta. Ele sunt retinute in tesuturi si fiecare cantitate noua desubstanta patrunsa in organism se adauga la cea veche, iar la un moment dat, cand s-a acumulat ocantitate suficienta, se declanseaza boala. Acest efect cumulativ este intalnit la plumb, mercur, cadmiu.

Un alt mod de actionare a metalelor toxice este prin acumularea efectului, care se manifesta prin aceea ca, actionand mereu pe aceleasi tesuturi si fiecare cantitate noua de substanta patrunsa in organism se adauga la cea veche, iar la un moment dat, acestea devin foarte sensibile si patrunderea chiar a unei doze foarte mici de substanta toxica declanseaza procesul de intoxicatie.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.