Metalurgia Aluminiului

Trimis la data: 2003-06-25 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Carla Brezoianu Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Aluminiul este cel mai raspandit metal in scoarta pamantului, aflat sub forma de combinatii din care se extrage cu un consum mare de energie. Ponderea aluminiului in scoarta pamantului este de 7.5 % . Datorita avantajelor tehnice legate de greutatea specifica mica, conductibilitatea termica si electrica ridicate, rezistenta la coroziune etc., aluminiul ocupa in prezent primul loc in productia mondiala a metalelor neferoase.

Aluminiul este cel mai raspandit metal in scoarta pamantului, aflat sub forma de combinatii din care se extrage cu un consum mare de energie. Ponderea aluminiului in scoarta pamantului este de 7.5 % .
Datorita avantajelor tehnice legate de greutatea specifica mica, conductibilitatea termica si electrica ridicate, rezistenta la coroziune etc., aluminiul ocupa in prezent primul loc in productia mondiala a metalelor neferoase.

PROPRIETATI
O mare parte din productia de aluminiu se regaseste in piese turnate, aluminiul si aliajele sale avand proprietati de turnare deosebite.
Aluminiul este un metal ce cristalizeaza cu celula cristalina elementara de cub cu fete centrate. Densitatea aluminiului variaza in functie de puritate si temperatura. Pentru a calcula densitatea aluminiului lichid se poate folosi formula:
dt = 2,382 - 0,000273 ( t - 660 ),
in care t este temperatura , in grade celsius.
Caldura masica creste cu temperatura conform formulei:
Ct = 0,2220 + 0,0000772 t

Conductibilitatea termica scade cu puritatea si creste cu temperatura, iar dilatarea lineara creste cu temperatura prin acelasi grad de puritate. Rezistivitatea electrica scade pe masura cresterii puritatii si creste cu gradul de ecruisare. Coeficientul de temperatura al rezistivitatii electrice este 0,0042. Puterea de reflexie a aluminiului in ultraviolet este intre 20 - 85 %, in lumina alba 75 - 90 % iar in infra-rosu 90 - 98 %. Puterea de emisie scade pe masura cresterii gradului de polarizare si creste cu temperatura.

Impuritatile au actiune directa asupra proprietatilor fizice. Impuritatile din aluminiu se pot grupa in mai multe categorii:
- care reactioneaza chimic formand compusi definiti, usor fuzibili;
- insolubile, care formeaza eutectice usor fuzibile;
- care formeaza compusi greu fuzibili insolubili, in aluminiu;
- partial solubile in aluminiu;
- provenite din gaze;

Fierul separa in structura aluminiului, la limita grauntilor, sub forma compusului de forma aciculara Fe3Al. Acesta este dur si scade plasticitatea. De asemenea, siliciul, in prezenta fierului, da nastere unui compus fragil cu aceeasi dispunere. Impuritatile care formeaza compusi greu fuzibili duc tot la fragilizare si ca atare trebuiesc evitate in aliajele turnate ( arsen, stibiu, seleniu ). Cuprul imbunatateste simtitor proprietatile de rezistenta mecanica insa scade proprietatile de turnare intrucat are o tendinta de segregatie puternica.

Magneziul mareste rezistenta mecanica si la coroziune, dar inrautateste proprietatile de turnare prin segregare, tendinta de finisare, fluiditate etc. Manganul inrautateste proprietatile de turnare, insa mareste rezistenta mecanica si rezistenta la coroziune. Zincul inrautateste proprietatile de turnare si rezistenta la coroziune insa creste rezistenta mecanica si prelucrabilitatea.

Nichelul are numai efecte pozitive asupra proprietatilor macanice, de refractaritate si de coroziune. Titanul, zirconiul, borul si beriliul sunt modificatori care finiseaza structura si deci conduc la imbunatatirea proprietatilor mecanice si a compactitatii. Dintre gaze cel mai daunator este hidrogenul. Solubilitatea hidrogenului este determinata de temperatura, presiune, puritate, ca si de continutul de hidrogen in atmosfera de contact in timpul elaborarii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.