Metoda de cercetare sociologica

Trimis la data: 2013-11-13
Materia: Sociologie
Nivel: Liceu
Pagini: 15
Nota: 8.58 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Legitimitatea sociologiei ca stiinta este legata de existenta unor metode, a unui set de modalitati cu ajutorul carora sa se poata investiga fenomenele si faptele soiale. H. Poincare afirma ca sociologia este stiinta cu cele mai multe metode si cu cele mai putine rezultate. Desigur ca rezultatele sunt insuficiente in raport cu numarul mare al problemelor care solicita a fi rezolvate. Pe de alta parte, numarul mic de rezultate in raport cu asteptarile si nevoile societatii, poate fi explicat si prin absenta unitatii cercetarii sociologice. Numeroasele metode sociologice intrebuintate nu beneficiaza de o metodologie coordonatoare.

Referate similare:

Validarea stiintifica a sociologiei presupune deci atat existenta metodei sociologice cat si a metodologiei cercetarii sociologice. Cea de pe urma este menita sa dirijeze cercetarile si sa ofere altora o modalitate de a verifica rezultatele. Metoda vine din grecescul methodos, semnificand "cale", "mijloc", "mod de expunere". Orice activitate de cercetare necesita utilizarea anumitor metode. Metoda este "felinarul care lumineaza calea in intuneric", avertiza Fr. Bacon subliniind importanta majora pe care o joaca in realizarea unei bune cercetari. Ea isi subsumeaza tehnici, procedee, instrumente, norme, principii.

Cercetarea sociologica foloseste atat metode specifice, proprii sociologiei cat si metode imprumutate de la alte stiinte.
Conceptul de metodologie are o sfera de cuprindere mai larga decat cel de metoda. In cazul stiintelor socio-umane, el include ansamblul metodelor folosite in investigarea socialului si are un caracter predominant normativ. Metodologia reflecteaza asupra experientelor trecute de cercetare, elaboreaza strategii de investigare, indica atat eventualele obstacole si deficiente, cat si caile de obtinere a unor rezultate valide din punct de vedere stiintific.

Investigatia sociologica se realizeaza in mai multe etape. Nu exista un punct de vedere unanim cu privire la numarul etapelor. A.G. Zdravomaslov vorbeste de cinci etape, J. Plano si D. Katz de sase, Mucchielli de douasprezece, Claude Joveau de cincisprezece.
Trebuie remarcat faptul ca nu toate problemele sociale sunt si probleme sociologice. Problemele sociale constientizate si transmise spre cercetare sociologilor devin probleme sociologice. Ele contin anumite conceote sociologice sau variabile sociologice. Acestea sunt definite operational, adica sunt traduse in "evenimente observabile" deoarece "numai astfel este posibila repetabilitatea masurarii " (Julian L. Simon, 1969).

Acest lucru presupune alegea indicatorilor si gruparea lor in dimensiuni. Indicatorii sociologici sunt raportabili la termenii de dimensiune, variabila, coeficient statistic. "Indicatorul este un semn exterior, observabil, masurabil care se afla fata de indicat intr-un raport de corespondenta totala, fie intr-un raport de corespondenta statistica. Un fapt de observatie, un raspuns la o intrebare, un numar, constituie in cercetarile sociologice cei mai frecventi indicatori".5
Etapa a doua, respectiv preancheta, consta in analiza detaliata a ipotezelor posibile in vederea selectarii celor verificabile.

O buna ancheta, precizeaza W. J. Goode si P. K. Hatt (1959) presupune ipoteze bune, studiul serios al literaturii de specialitate si experienta in domeniu. Preancheta are ca scop si estimarea costurilor cercetarii, stabilirea termenelor calendaristici, prevederea eventualelor dificultati ce pot apare in desfasurarea investigatiilor (aprobari necesare, accesul in diferite unitati, economice, culturale, cazarea operatorilor de interviu etc.).

Cea de a treia etapa are ca scop determinarea obiectivelor si formularea explicita a ipotezelor cercetarii si se realizeaza pornind de la sinteza datelor obtinute din preancheta. "Ipoteza este enuntul unei relatii cauzale intr-o forma care permite verificarea empirica" - precizeaza Theodor Caplov (1970). "In procesul inductiv - constata S. Chelcea - ipoteza constituie o explicatie plauzibila ce urmeaza a fi verificata de materialul faptic, putand fi confrmata sau infirmata partial sau total".6
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.