Metoda stiintifica in stiintele socio-umane

Trimis la data: 2015-04-06
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 74
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_H
Dimensiune: 96kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Enuntarea problemei pare, probabil, cea mai simpla etapa a demersului stiintific. Acest stadiu nu este deloc simplu si necesita un mare volum de cunostinte, o buna intuitie stiintifica, un volum impresionant de observatii si, de asemenea, un potential creativ. Putem, spre exemplu, sa enuntam problema calatoriei in timp. Demersul stiintific va esua din start, deoarece, la ora actuala, problema este insolvabila. O problema apare in urma unui mare numar de observatii
Putem constata, de exemplu, ca un element major al ineficientei institutionale il reprezinta incapacitatea de comunicare la diferitele structuri ierarhice din cadrul institutiei. Aceasta problema, pe care ne-o propunem spre solutionare, rezulta in urma unui numar semnificativ de observatii referitoare la analiza dinamicii si a climatului organizational la nivelul multiplelor institutii. In acelasi timp, trebuie sa ne asiguram de faptul ca problema nu are inca o solutie pertinenta.

Degeaba observam ca stand la umbra unui mar, ne cade un fruct in cap. Poate vom fi capabili sa ne intrebam de ce cade, sa ne punem problema si apoi sa gasim explicatia. Insa aceasta problema a fost rezolvata acum mult timp de catre Newton. Referitor la acest aspect, investigarea solutiilor pertinente este de domeniul metaanalizei, demers ce ar trebui sa preceada etapa enuntarii.Legaturile omului de stiinta cu domeniul investigat sunt, din nou, de mare importanta. Am depasit epoca renascentista in care un om putea fi foarte bun in chimie, fizica, anatomie, arte, matematici si asa mai departe. Volumul de cunostinte acumulat de omenire este atat de mare, incat chiar intr-un subdomeniu limitat, fiinta umana este depasita.

Enuntarea problemei presupune formularea acesteia in scris, in termeni clari si expliciti. In urma formularii problemei, rezulta obiectivele cercetarii, obiective exprimate in termeni de obiective generale si specifice.
Obiectivele generale ghideaza cercetarea in ansamblul ei. Un studiu stiintific are unul, maxim doua obiective generale. Nu ne putem concentra eforturile pe mai multe planuri - ori planurile sunt ghidate exact de modul de formulare al obiectivelor generale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.