Metode biochimice utilizate in aprecierea efectului poluantilor din mediu asupra organismului

Trimis la data: 2008-05-07
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 7.39 / 10
Downloads: 2368
Autor: Sorin Panaitescu
Dimensiune: 37kb
Voturi: 218
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
(Metode biochimice utilizate in aprecierea efectului poluantilor din mediu asupra organismului)- Generalităţi: prezenţa sulfiţilor în sânge a fost considerată ca indicator de expunere la bioxidul de sulf. Incostanta cu care au fost puşi în evidenţă, semnificaţia acestui indicator bichimic la expunerile la concentraţii ridicate. Principiul metodei: bioxidul de sulf din sânge formează cu reactivul fuxin formolic un complex colorat a cărui intensitate este proporţională cu concentraţia.
Metode biochimice utilizate in aprecierea efectului poluantilor din mediu asupra organismului

Reactivi:

-formaldehidă, soluţie 40%;
-pararozanilină 3% în soluţie alcoolica;
-reactiv fuxin-formolic;
-hidroxid de potasiu, soluţie alcoolică 1%;
-soluţie saturată de clorură mercurică(HgCl2);
-soluţie etalon stoc pentru bioxid de sulf;
-soluţie etalon de lucru.
Metode biochimice utilizate in aprecierea efectului poluantilor din mediu asupra organismului

Recoltarea probelor de sânge: sângele care se recoltează din deget e un anticoagulant. Mod de lucru: într-o eprubetă de centrifugă se introduc 0,5 ml soluţie alcoolică de KOH 1%, 2,2 ml apă bidistilată şi 0,2 ml sânge. Eprubeta se agită timp de 2-3 minute apoi se adaugă 1 ml soluţie saturată de clorură mercurică, agitând din nou. Se centrifughează la 4000 turaţii, timp de 5 minute şi apoi se iau cu atenţie din supernatant 2 ml şi se introduc într-o eprubeta peste care se adauga 4 ml reactiv foxin-formolic. Dupa 5’ se citeşte extincţia la spectrofotometru la lungimea de undă de 570 nm în cuva de 1 cm. Valoarea extincţiei se raportează la curba de etalonare care se întocmeşte după schema de mai jos:

Concentraţia SO2/proba µg 0 1 3 5 7 9 10
Soluţia etalon de lucru ml 0 0,1 0,3 0,5 0,7 0,9 1,0
Apă bidistilată ml 1,5 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 0,5
Soluţia de clorură mercurică ml Câte 0,5 ml
Reactiv fuxin-formolic Ml Câte 4 ml

Metode biochimice utilizate in aprecierea efectului poluantilor din mediu asupra organismului

După fiecare adăugare de reactiv se agită eprubetele. Se lasă apoi 5’ în repaus şi se citeşte extincţia în aceleaşi condiţii ca şi proba. Se trasează curba de etalonare.

Calcul: mg SO2% =c/v ·10
C =concentraţia înµg SO2 din proba de sânge;
V =cantitatea de sânge luată în lucru, în ml.

Determinarea fluorului din urină
Generalităţ: calea principală de eliminare a fluorului din organism este cea renală. La o ingestie normală de fluor, concentraţia fluorului urinar este proporţională cu ingestia. Dacă organismul este expus la concetraţie crescută de fluor, nivelul fluorului din urină creşte, dar fără a se menţine proporţionalitatea cu gradul de expunere. Principiul metodei: fluorul este separat din urină prin microdifuzie sub forma de HF, care este prins pe o peliculă de hidroxid de sodiu ca fluorura de sodiu. Dozarea se face colormetric, prin decolorarea lacului SPANDS- azotat de thoriu, proporţional cu concentraţia fluorului.

Reactivi şi material necesar:

-hidroxid de sodiu: soluţie alcoolică 0,05 N;
-acid percloric 70%;
-azotat de thoriu 0,004M;
-soluţie etalon stoc pentru fluor;
-SPANDS, 0,004 M;
-soluţie etalon stoc entru fluor;
-soluţia etalon de lucru;
-sulfat de argint, pulbere;
-acid clorhidric 0,05;
-2,5 ml soluţie de azotat de thoriu 0,004 M;
-5,0 ml soluţie SPANDS 0,004 M;
-0,04 soluţie de HCl 0,05 N;
-apă bidistilată;
-cutii din polistiren folosite la ambalajul medicamentelor (faringosept sau B complex);
-capace din plastic cu care se astupă flacoanele de vitamina C.

Recoltarea se face din urina din 24 de ore, într-un recipient de polistiren. Mod de lucru: 2 ml urină se introduc într-un capacel de plastic care se amplasează în capacul unei cutii de polistiren. În corpul aceleiaşi cutii se introduce 1 ml soluţie alcoolică de hidroxid de sodiu şi se lasă la etuvă la 60˚C pentru evaporarea alcoolului şi formarea peliculei de hidroxid de sodiu. În căpăcelul cu urină se introduc 0,1g sulfat de argint şi 2 mg acid percloric, se închide imediat cutia şi se lipeste o fâşie de leucoplast în jurul cutiei pentru a evita pierderile de fluor.

Paralel cu proba, în condiţiile identice se procedează pentru proba martor (apa bidistilată) şi 5 etaloane care conţin cantităţi succesive de fluor (1; 3; 5; 7; 10 µg F) introducându-se în fiecare căpăcel câte 0,1; 0,3; 0,7; şi 1,0 ml soluţie etalon de lucru de fluorură de sodiu. Se completeaza apoi volumul cu apă bidistilată până la 2 ml. În continuare se procedează ca şi pentru proba de urină.

Cutiile bine închise se introduc în etuvă la 58˚-60˚C, timp de 20 ore pentru realizarea difuziei. Se scot cutiile de la etuvă şi în corpul cutiei unde s-a realizat pelicula de hiroxid şi fixarea fluorului se introduc 2 ml apă bidistilată, 4 ml acid clorhidric 0,05 N şi 4 ml lac SPANDS-azotat de thoriu.După 10’ se citeşte extincţia de la spectrofotometru la lungimea de undă de 580 nm în cuva de 1 cm. Cu valorile extincţiilor obţinute pentru proba martor şi etaloane se trasează o curbă.

Calcul: mg F/dm3 = c/v
C =concentraţia în µg fluor din proba de urină luată în lucru;
V =cantitatea de urină luată în lucru, în ml;
Obs.: concentraţia fluorului în urină la o expunere normală de fluor este între 0,5-1,5 mg/dm3.

Determinarea mercurului din urină
Generalităţi: creşterea concentraţiei mercurului în urină poate indica depozitarea de mercur sau intoxicaţie cu acest metal. Totuşi rezultatele sunt neconstatate, după pătrunderea în organism mercurul dispărând repede din sânge în urină. Mai constant şi cu valoare mai ridicată pentru diagnosticul de expunere este determinarea Hg în păr şi unghii. Principiul metodei: mercurul formează cu difeniltiocarbazona un complex colorat la pH =1,5-2,0.

Reactivi:

-E.D.T.A-Na2, soluţie 0,1 N;
-acid sulfuric conconentrat d= 1,84;
-acid sulfuric diluat;
-permanganat de potasiu, soluţie saturată;
-galben de metanil, soluţie 0,1%;
-roşu de fenol, soluţie 0,1%;
-ditizonă, soluţie stoc 0,1% în cloroform;
-ditizonă soluţie de lucru;

-soluţie de hidroxilamină 10%;
-soluţia e spălare;
-toluen pur;

-soluţia etalon stoc pentru mercur;
-amoniac concentrat.

Recoltarea probelor: urina se recoltează din prima emisiune de dimineaţă sau urina colectată în 24 ore (vasele în care se face recoltarea trebuie bine clătite) cu soluţie de acid azotic (1:25) şi apoi cu apa bidistilată. Mod de lucru: într-o capsulă de porţelan se introduc 50 ml urină, 5 ml H2SO4 concentrat (d =1,840) şi 15 ml soluţie saturată de permanganat de potasiu. Se încălzeşte moderat pe baia de nisip fără a ajunge la fierbere, acoperind vasul cu o sticlă de ceas, până ce lichidul supernatant devine limpede şi incolor prezentând pe fundul vasului un precipitat brun.

Dacă precipitatul lipseşte înseamnă că trebuie să se mai adauge soluţie de permanganat de potasiu şi se continuă încălzirea până ce lichidul supernatant se decolorează complet. După răcire excesul de permanganat se îndepărtează cu hidroxilamina adăugând picătură cu picătură până la disparţia precipitatului brun şi apoi un exces de 5 ml hidroxilamină. Se trece proba cantitativ într-o pâlnie de separare, se ajustează pH-ul la 1,2-2,0 aşa cum s-a arătat la determinare mercurului din aer şi se procedează în continuare la fel ca şi la aer.

Calcul: µg mercur/dm3 urină = C x 20
C = concentraţia în µg mercur din proba de urină luată în lucru µg mercur/urina din 24 ore = C x 20 x V24.
V24 = cantitatea de urină colectată în 24 ore, în litri.
Obs.: valoarea normală a mercurului în urină este de 30 µg/urina din 24 ore.

Determinarea mercurului din păr

Principiul metodei: ionii de mercur în mediul acid formează cu difenilcarbazona un complex colorat în portocaliu, ditizonatul de mercur, care se extrage cu toluen şi se poate colorimetra.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.