Metode de culegere a informatiei - Observatia sociologica

Trimis la data: 2011-04-07
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 8.57 / 10
Downloads: 1163
Autor: Yoly
Dimensiune: 22kb
Voturi: 40
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Observatia este o metoda clasica contemplativa de cercetare stiintifica, cu mentiunea ca se delimiteaza de observatia spontana, avand intentionalitate si scop precis.In sociologie, cercetatorul poate intra in relatii de comunicare cu obiectul investigat -- omul -- prin intermediul limbajului, fapt ce confera acestei metode un specific anume, observatia luand forme care se indeparteaza de cele din stiintele naturii.
Este o metoda nepretuita -- afirma C.A. Moser -- pentru studierea comunitatilor mici si a unor activitati umane. Are avantajul de a oferi informatii despre comportamentul natural al indivizilor.
Asa cum arata sociologul american Theodore Caplow "Observatia sociologica in voga in secolul XIX si in deceniile 1-3 ale secolului XX este cea mai importanta si cea mai neglijata in ultimul timp. Nimic nu poate inlocui un contact direct al investigatorului cu terenul si nici o tehnica nu este capabila sa ofere atatea idei noi..."1. Deplangand faptul ca se abuzeaza de anchete sociologice in loc sa se promoveze metoda observatiei, C.A. Moser, arata ca "In loc sa-i intrebam pe oameni ce au facut, putem observa ce fac si putem evita distorsiunile legate de exagerare, efecte de prestigiu si erori de memorie"2 .

In sociologie observatia prezinta urmatoarele trasaturi specifice:
1. Observatia sociologica nu utilizeaza tehnici si instrumente care compenseaza sau prelungesc capacitatile de observare ale organelor de simt; aparatura redusa pe care o folosesc sociologii (filme, casetofoane, inregistrari video etc.) nu rafineaza capacitatile de observare (in sociologie "vederea mai departe", dincolo de limitele simturilor se face numai prin cunoastere, intelegere cu ajutorul experientei sociale sociale si a limbajului.

2. Obiectul sau este omul, colectivitatea umana, ceea ce face ca sociologul sa apara el insusi subiect si obiect, spectator si actor al observatiei in raport cu fenomenele observate. Adica, observa situatii, actiuni in care el este implicat ca fiinta sociala, joaca un anumit rol, traieste alaturi de altii o situatie data.

3. Experienta traita, cunoasterea comuna, spontana poate deveni o frana pentru cunoasterea stiintifica. Tocmai de aceea, pentru a face observatii stiintifice, cercetatorul trebuie sa se debaraseze de notiunile si prenotiunile cunoasterii comune, sa le depaseasca.
Renuntarea la "idolii" cunoasterii comune despre care vorbea Fr. Bacon, este cu atat mai importanta pentru sociolog, cu cat, in calitatea de fiinta sociala, acesta se poate opri la nivelul cunoasterii empirice (comune) sau poate sa suprapuna, peste datele unei insuficiente cunoasteri stiintifice elementele propriei sale cunoasteri comune.

Sociologul Marcel Mauss spune ca: "Nu este suficient sa traim in mijlocul evenimentelor cercetate pentru a crede ipsofacto ca avem competenta necesara interpretarii lor stiintifice. Nu e deajuns sa ai stomac pentru a cunoaste legile digestiei, sau sa ai amintiri pentru a cunoaste legile memoriei"1. In acelasi sens, psihologul social francez Roger Daval afirma ca "observatia sociala trebuie facuta de specialisti".

4. Observatia sociologica presupune, pe langa o temeinica specializare, o mare experienta stiintifica. Profunzimea si precizia observatiei sunt conditionate de cunostintele si experientele anterioare ale sociologului. Cu alte cuvinte oamenii observa "cu ochii trecutului" sau, cum se exprima Goethe, oamenii "vad ceea ce stiu" (in sensul intelegerii obiectului observat pe baza cunostintelor anterioare dobandite prin cunoastere stiintifica).

5. Observatia este o modalitate complexa de cunoastere si nu doar o simpla perceptie la nivel senzorial. Ea angajeaza multiple procese psihice: activitatea organelor de simt (vaz, auz); activitatea gandirii (atentie, memorie, judecata, inteligenta, imaginatie); procese afective (emotii, sentimente) si volitionale.

1.a. Definirea observatiei sociologice
Sintetizand diferitele definitii ale observatiei vom preciza ca aceasta este "o metoda de cunoastere stiintifica care consta in contemplarea metodica si intentionala (conforma cu un scop) a obiectelor, fenomenelor si proceselor sociale".

Dupa C.A. Moser, observatia consta in "urmarirea atenta si consumabila a fenomenelor asa cum se petrec ele in natura, avand in vedere cauza si efectul sau relatiile reciproc"1.La randul sau, H.H. Stahl considera ca stiintifica "observatia empirica imbunatatita critic, rod al unei observari dirijate potrivit unor anumite reguli menite sa ne garanteze evitarea greselilor observarii spontane"2. Dupa alti autori "Observatia este contemplarea intentionala (planificata, metodica) a unui proces sau obiect".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.