Metode de cunoastere sociologica

Trimis la data: 2009-05-07
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.49 / 10
Downloads: 214
Autor: Ionescu Monica
Dimensiune: 10kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Metodologia este ansamblul de instrumente de cercetare prin care stiinta este posibila ca si cunoastere sistematica, obiectiva si verificabila.Obiectivitatea in stiinta sociala este relativa. Ea depinde de optiunile teoretice, de sistemul de valori la care aderam. Sociologia se intemeiaza pe mai multe modele-paradigme ale realitatii. Un bun cercetator va avea constiinta paradigmei in care este situat.Etapele cercetarii sociologice sunt: definirea problemei, consultarea literaturii, formularea ipotezelor, alegerea tipului si instrumentelor de cercetare, colectarea datelor si elaborarea concluziilor.
Prin cercetare urmarim stabilirea evolutiilor unui fenomen, numit variabila dependenta in functie de un alt fenomen (cauza, context), numit variabila independenta. Primele analize (inferente) privind natura acestor variabile, relatiile dintre ele, se efectueaza in etapele primare ale cercetarii, odata cu definirea problemei si formularea ipotezelor.

Inainte de a demara cercetarile pe teren, se stabileste populatia de investigat - ansamblu de fapte, persoane cu caracteristici comune.Tehnicile de cercetare pot fi preponderent cantitative sau preponderent calitative. Tehnicile cantitative se folosesc in special in cazul unor populatii mari, unde problematica urmarita este masurabila si comparabila numeric. Realitatea nu este insa integral masurabila statistic, ea este mult mai complexa.

Un exemplu tipic de cercetare cantitativa este sondajul de opinie, bazat pe esantionarea probabilista si pe chestionar. Tehnicile calitative au menirea de a produce date de factura mai complexa in raport cu semnificatiile subiective ale realitatii. Monografia, observatia participativa, focus-grupul si interviul sunt tehnici specific calitative. In conceptia Scolii sociologice de la Bucuresti, monografia sociologica este studiul integral al unitatii sociale, ca realitate a interdependentelor materiale si sufletesti ce se stabilesc intre oameni.

Cercetarea trebuie sa respecte standarde de validitate si fidelitate. Validitatea se refera la faptul ca instrumentul de masura reflecta aceeasi realitate de fiecare data, iar fidelitatea se refera la precizia masurarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.