Metode de separare - introducere in cromatograre

Trimis la data: 2015-02-27 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Andrei_C Dimensiune: 555kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Diferitele metode de separare aplicate se bazeaza pe principii chimice si fizice fundamentale binecunoscute.
In ultimul timp, domeniul in care se utilizeaza metodele de .separare a cunoscut o largire continua, elaborandu-se totodata noi metode de separare. Astfel, multe amestecuri care in trecut erau considerate imposibil sau foarte greu de separat sunt acum separate folosindu-se metode care au intrat in rutina. Ca exemplu pot fi amintiti aminoacizii, pamanturile rare, izolarea a 10 pana la 40 de atomi ai elementelor transuraniene, izotopi, serii omoloage de molecule organice, mineralele din apa etc.

Separarea poate fi considerata ca un pretratament al probei, prin care sunt indepartati componentii, care provoaca interferente, pe parcursul determinarii. Asadar, este necesar sa se determine fiecare component al probei care trebuie izolat cu ajutorul unui procedeu de separare. In consecinta, se poate alege o metoda de analiza care se bazeaza numai pe determinarea cantitatii componentului prezent, in caz contrar, metoda aleasa trebuind sa tina cont de posibilele interferente. Din acest motiv, metodele de separare confera o selectivitate sporita pentru metodele chimice si instrumentale obisnuite.

Procedeele de separare pot fi utilizate pentru purificare, identificare calitativa sau pentru determinare cantitativa.
Asa dupa cum s-a mentionat, exista diferite procedee de separare, unele cunoscute de foarte mult timp (gravimetria si distilarea), in timp ce altele au fost elaborate recent (cromatografia de gaze si cromatografia in strat subtire).

Bineinteles ca, in aceasta carte, nu pot fi discutate toate aceste metode. Scopul acestui capitol este de a face o prezentare generala a metodele de separare si o scurta introducere in cromatografie. In urmatoarele cinci capitole sunt discutate mai amanuntit cateva dintre cele mai importante metode de separare utilizate in chimia analitica.
Dintre toate metodele de separare, cromatografia are o pozitie unica, putand fi aplicata tuturor problemelor din toate domeniile stiintei, avand o dezvoltare de-a dreptul exploziva in ultimii 30 de ani. Cromatografia prezinta anumite trasaturi comune tuturor metodelor cromatografice, care vor fi prezentate in continuare in acest capitol.

Istoric. Primele experimentari cromatografice au fost realizate la inceputul secolului, in mod independent, de catre David Day, inginer de mine geolog si de Mihai1 Tvet, botanist si fizician chimist rus. Lucrarile lui Day au urmarit in principal separarea titeiului brut din pamantul Fuller (el si-a denumit procedeul "difuzie fractionala" datorita similitudinilor cu distilarea), in timp ce Tvet s-a ocupat de separarea componentelor dizolvate in extractele de plante.

Cercetarile lui Tvet se pot identifica mai clar cu metodele actuale. O mare parte din terminologia folosita in cromatografia de adsorbtie a fost pusa la punct de catre Tvet. In cadrul experientelor sale, o proba de extract de frunze in eter de petrol a fost trecuta printr-o coloana de CaCO3. Eterul pur a fost trecut in continuare prin coloana, diversii pigmenti de clorofila etc., fiind separati intr-o serie de zone diferit colorate si usor de deosebit. Din pacate, desi Tvet si-a prezentat in detaliu experientele in aproape 50 de articole, acestea nu au prezentat interes la timpul respectiv, metodele cromatografice fiind dezvoltate ulterior, de abia la sfarsitul anilor 1920 si inceputul anilor 1930.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.