Metode de sinteza a principalelor sisteme nanostructurate pentru eliberarea controlata a substantelor biologice active

Trimis la data: 2013-06-03
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 64
Nota: 7.21 / 10
Downloads: 0
Autor: rosu
Dimensiune: 1004kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Extinderea spectaculoasa a stiintei la nivel nano a fost impulsionata de inegalabila frumusete stiintifica a compusilor nanostructurati, cat si de importanta implicatiilor practice care decurg din utilizarea acestora. Orientarea cercetarii stiintifice internationale se axeaza pe coordinate prioritare, in cadrul carora, domeniul compusilor nanostructurati ocupa un domeniu de larg interes si perspectiva, privind implementarea acestora in diverse procese inovative [1].
Nanotehnologia a avut puterea de a revolutiona lumea stiintifica, ea permitand cercetatorilor sa manipuleze materia la nivel atomic sau molecular folosind tehnici fizice, chimice, biologice sau ingineria [2]. Ea a permis cercetatorilor sa inteleaga relatia dintre proprietatile macroscopice si structura materialelor. De-a lungul ultimilor ani s-a pus un foarte mare accent pe posibilitatea de control riguros a dimensiunii, dispersitatii si compozitiei acestor nanostructuri, dar si pe dezvoltarea de noi tehnici care sa permita organizarea acestor materiale in structuri mai complexe, denumirea generica a acestor tehnici fiind de design al materialelor nanostructurate.

Design-ul unor astfel de noi nanostructuri a atras dupa sine si dezvoltarea de noi tehnici care sa permita studierea si observarea acestor materiale. Printre acestea merita a fi mentionate tehnicile de microscopie electronica care au permis observarea materialelor pana la dimensiuni sub-nanometrice. Perspectivele de utilizare a biotehnologiilor in medicina si farmacie sunt imbunatatite cu produse microbiologice si materiale noi.

Dezvoltarea de tehnologii complet noi si inovatoare, nanomateriale si nanosistemele, au condus la o noua generatie de produse care vor imbunatati calitatea vietii si a mediului in urmatorii ani. Exista numeroase produse de nanomateriale de inalta calitate, inclusiv biomateriale biocompatibile, biodispozitive antimicrobiene, instrumente chirurgicale, implanturi, dispozitive optice si nu in ultimul rand si nanosisteme.Una dintre cele mai importante aplicatii ale nanomedicinei (asa numitele nanoterapii) o reprezinta utilizarea medicamentelor sau a aditivilor, la nivelul organelor si tesuturilor, care cu ajutorul nanoparticulelor speciale si nanocapsulelor, duc la vindecarea unor boli umane.

Datorita caracteristicilor lor unice, nanosistemele sporesc performantele medicamentelor, prin imbunatatirea solubilitatii si a biodisponibilitatii acestora, prin cresterea stabilitatii lor in vitro, prin cresterea concentratiilor ridicate de bioactivi din compartimentele celulare si din celulele tinta, cu scopul de a castiga eficienta terapeutica. Sistemele nanocarier folosite in medicina, sunt alcatuite din molecule de lipide, agenti tensioactivi si polimeri, din aceste sisteme putem aminti dendrimers care este special proiectat pentru a fi operator drug-delivery (sistem cu eliberare controlata de medicament).

Nanotuburile si nanostructurile pe baza de carbon sunt si ele la randul lor utilizate ca nanosisteme pentru transportul de medicamente. Cu o importanta deosebita sunt nanosistemele cu aplicatii in biomedicina si drug-delivery. Nanosistemele sintetizate din materiale organice si anorganice castiga o mare atentie in aplicatii biomedicale, cum ar fi: in proiectarea biosenzorilor, construirea de sisteme de formare a imaginii, si in drug-delivery.

Eforturilor de cercetare intr-un astfel de domeniu complex, necesita abordare mai multor discilpini care acopera fizica, chimia, biologia, stiinta materialelor si tehnologia. In ultimul timp au aparut numeroase publicatii care descriu proiectarea sistemelor cu eliberare controlata a substantelor biologice active, cu noi metode de preparare, proprietati fizico-chimice, precum si bioactivitati.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.