Metode de supraveghere a poluarii mediului

Trimis la data: 2009-09-01 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1922
Autor: Valutzu22 Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fundamentală pentru conceptul de dezvoltare durabilă este necesitatea integrării obiectivelor economice cu cele ecologice şi de protecţia mediului.O lungă perioadă de timp,pană în urmă cu circa 20 de ani,se acorda prioritate creşterii economice,excluzand problemele de protecţia mediului.Formele grave de manifestare a deteriorării componentelor mediului înconjurător impun schimbarea acestei optici.Desigur că perspectiva creşterii economice înaintea protecţiei mediului este posibilă.Se poate susţine o astfel de strategie prin faptul că o economie stabilă generează fonduri şi permite o intensă muncă socială în domeniul protecţiei mediului.

Managementul ecologic,ca şi ştiinţa medicală,are un principiu confirmat:prevenirea este întodeauna mai bună şi mai economică decat tratarea.De aceea este esenţial ca în această etapă de dezvoltare a omenirii,în toate ţările,obiectivele economice şi cele ecologice, incluzand şi acţiunile de protecţia mediului,să fie integrate de la început cu scopul de a minimaliza pagubele ecologico-economice. În domeniul legislativ se au în vedere atat legi cadru,cat şi legi specifice unui domeniu sau altul de activitate.În paralel trebuie desfăşurate activităţi de elaborare de normative, instrucţiuni, standarde, etc pentru a asigura un concept unitar de acţiune.

Componenta economico-tehnologică este cea care trebuie să promoveze acţiunile cu caracter pragmatic şi efect imediat.Sistemul de taxe, tarife. Penalităţi trebuie să asigure descurajarea industriilor şi tehnologiilor polunate şi încurajarea promovării aşa numitelor tehnologii „curate”.O deosebită importanţă pentru succesul activităţii de protecţie a mediului,în prezent şi perspectivă o au elementele de ordin informativ-educativ,care să modifice modalităţi şi obiceiuri contrare unei bune gestionări a factorilor de mediu.Toate aceste activităţi trebuie făcute pe baza atragerii,în toate fazele,de la decizie pană la aplicare,a colectivităţilor locale.De semnalat este rolul deosebit de important al organizaţiilor neguvernamentale pe această linie.

Începutul oricărei activităţi de protecţia mediului dintr-o ţară,ca politică de stat,coerentă şi eficientă,se face cu organizarea şi asigurarea funcţionării sistemului de supraveghere a mediului,în ansamblu,şi a componentelor sale. În ceea ce priveşte Romania,încă de la începutul perioadei cand protecţia mediului a devenit o preocupare primordială a statului,deci după 1989, a fost elaborată o concepţie modernă de organizare a sistemului de monitoring,materializand cele două concepte actuale ce se cer: un sistem integrat pentru toţi factorii de mediu şi un sistem global,pe diferite niveluri de agregare, inclusiv cu conectare la reţeaua mondială.Acest concept a fost elaborat în Romania cu începere din 1990 şi organizarea sistemului este în derulare cu sprijinul unor instituţii internaţionale. În ultimii 20 de ani specialiştii şi oameni de decizie au înţeles acuitate problemei poluarii mediului,căutand soluţii locale sau globale,economice,tehnice sau politice.Aceasta a condus la dezvoltarea ingineriei mediului.

Metode şi utilaje de reţinere a suspensiilor solide din gazele de ardere
În funcţie de locul de amplasare faţă de sursele de emisie a bioxidului de sulf şi oxizilor de azot,pot fi alese următoarele tipuri de aparate: camere de liniştire,cicloane,filtre din materiale semipermeabile,scrubere şi filtre electrostatice.

1.Camerele de liniştire gravitaţionale
Principiul acestor aparate impune trecerea gazelor printr-o cameră cu secţiune foarte mare,cu viteză foarte scăzută,unde,sub acţiunea gravitaţiei,particulele de dimensiuni mai mari se separă din gaz.Eficienţa acestor aparate este dependentă în foarte mare măsură de mărimea şi densitatea particulelor.

2.Cicloanele
Eficienţa acestora este mărită în comparaţie cu cea a camerelor de liniştire.Din cauza introducerii tangenţiale,cu viteză mare a gazelor,acestea capătă o mişcare elicoidală,iar particulele,sub acţiunea forţei centrifuge,sunt separate langă peretele ciclonului,după care cad în partea inferioară conică a acestuia de unde se elimină.

3.Filtrele din materiale semipermeabile
Gazele încărcate cu praf sunt trecute printr-un mediu semiporos din materiale ţesute sau paslă,care reţine particulele de praf,gazul epurat trecand mai departe.Eficienţa de reţinere a acestor filtre,este foarte ridicată,însă utilizarea lor este limitată la temperaturi şi unităţi reduse.

4.Scrubere
În aceste aparate particulele sunt reţinute prin spălarea cu un lichid,apoi acestea sunt separate în decantoare sau separatoare centrifugale.

5.Filtrele electrostatice
Acestea sunt probabil cele mai potrivite pentru reţinerea prafului,utilizate atat pentru particule micronice,cat şi pentru cele mai mari atat la presiuni,umidităţi şi temperaturi scăzute,cat şi pentru valori ridicate ale acestora.

Procedee de reducere a oxizilor de azot din gazele de ardere
Există cateva tehnici pentru împiedicarea formării de NOx în cantităţi mari,toate avand ca principiu arderea cu coeficienţi de exces de aer foarte scăzuţi.Ele se numesc arzătoare de NOx scăzut.Una dintre metode constă în montarea arzătoarelor în colţurile focarelor astfel încat aerul secundar de ardere şi combustibilul să nu fie conţinute în acelaşi jet.Jeturile de combustibil se întalnesc tangenţial în centrul focarului,formand o zonă de ardere circulară.Tratarea oxizilor de azot din gazele de ardere poate fi efectuată prin mai multe metode,care pot fi grupate în două mari categorii:uscată şi umedă.

Dintre procedeele uscate cele mai importante sunt cele cu reducere catalitică selectivă şi cu reducere necatalitică selectivă.Procedeele umede includ reţinerea atat a oxizilor de azot,cat şi a celor de sulf,fie simultan,fie separat Reducerea emisiilor de agenţi poluanţi din transporturi se referă mai ales la perfecţionarea motoarelor cu ardere internă, care trebuie făcută în sensul asigurării unei arderi complete a combustibilului,deci în sensul eliminării hidrocarburilor nearse şi al oxidului de carbon din gazele de eşapament.

Motoarele alimentate cu hidrogen-cum ar fi,spre exemplu,actualele motoare-rachetă au gazele de ardere formate numai din vapori de apă,pentru că oxidul de carbon şi oxizii de azot nu au de unde proveni,întrucat nici hidrogenul şi nici oxigenul lichid-care serveşte drept carburant în aceste motoare-rachetă-,nu conţin carbon sau azot.Doar cantităţi infime de oxizi de azot se formează la ieşirea jetului de gaze fierbinte în atmosferă,care conţine,după cum se ştie,4/5 din volum azot.Această infimă poluare se va produce şi la motoarele cu ardere internă alimentate cu hidrogen,deoarece acolo arderea nu se va face cu oxigen lichid,ci cu aer atmosferic.Cu toate acestea hidrogenul este considerat la ora actuală combustibilul ideal din punct de vedere al nepoluanţei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.