Metode experimentale in fizica nucleara si in fizica particulelor elementare

Trimis la data: 2015-03-28
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Carmen_A
Dimensiune: 73kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
I.8.1. La un detector sosesc, in unitatea de timp, N particule. Detectorul inregistreaza in fiecare secunda n particule, unde n < N. Luand in considerare timpul mort al detectorului, i�Z, sa se deduca o relatie de legatura intre numarul de particule ajunse pe detector si numarul de particule detectate.I.8.2. Se masoara o activitate slaba in prezenta unui fond F = 15 impulsuri/min.
(a) Care este viteza de numarare corespunzatoare activitatii minime detectabile pentru un timp de numarare de 3 minute?
(b) Care este timpul minim de numarare pentru a se putea masura o activitate corespunzatoare unei rate de numarare adevarate R = 5 impulsuri/min? I.8.3. O sursa punctuala de radiatii i�ss are un timp de injumatatire de 30 minute. Radiatiile emise sunt inregistrate cu un contor Geiger-Muller plasat, initial, la 2.0 m de sursa. Rata de numarare este, in aceasta pozitie, de 360 impulsuri/s. Se modifica distanta sursa de radiatii-detector. Dupa 1.5 ore de la prima masuratoare se obtine, in noua pozitie, o rata de numarare de 5 impulsuri/s. Se cere sa se determine care este noua distanta dintre sursa si contorul Geiger-Muller folosit ca detector.

I.8.4. Sa se calculeze impulsul si energia unui electron care are lungimea de unda asociata de Broglie de 0.2 nm. Se poate investiga structura unui nucleu cu numar de masa A= 27?
Se dau urmatoarele constante fizice: sarcina electronului , constanta Planck , masa de repaus a electronului . I.8.5. Printr-o camera de ionizare cu electrozi plan-paraleli, avand ca volum sensibil aerul, trece un flux de 20 de particule i�A pe secunda, avand energia de 4 MeV. Parcursul liniar in aer al particulelor α de aceasta energie este de 2,5 cm. S

e admite ca la aceasta energie o particula α produce perechi de ioni/cm de parcurs. In ipoteza ca intregul parcurs al particulei α de 4 MeV este in volumul sensibil al camerei cu ionizare folosite si ca aceasta camera lucreaza in regim de saturatie, sa se calculeze valoarea curentului colectat. Se da sarcina electrica elementara: .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.