Metode fizico-chimice de investigare a procesului de eliberare a substantelor biologic active entrapate in matrici nanoporoase

Trimis la data: 2013-06-03
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 88
Nota: 7.73 / 10
Downloads: 0
Autor: rosu
Dimensiune: 2014kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
In prezent exista un interes tot mai mare de cercetare, in dezvoltarea
sistemelor cu eliberare controlata (operatori drug-delivery), in colaborare interdisciplinara cu oameni de stiinta, precum chimisti, ingineri si medici. Incapsularea de molecule labile este un domeniu important de tehnologie aplicata in chimia farmaceutica si in biotehnologie.
In ultimii ani suporturile biodegradabile pe baza de matrici nanoporoase, cum ar fi materialele silicioase sau hidroxizi dublu stratificati, au prezentat un interes ridicat in domeniul biofarmaceutic, ca urmare a caracteristicilor acestora precum biocompatibilitatea si non-toxicitatea.Materialele nanoporoase - matrici potentiale pentru entraparea substantelor biologic active sunt de natura organica sau anorganica, pot fi cristaline sau amorfe, prezentand structuri cu pori ordonati la scara nano.

De-a lungul ultimilor ani s-a pus un accent foarte mare pe posibilitatea de control riguros a dimensiunii, dispersitatii si compozitiei acestor materiale. Materialele nanoporoase prezinta caracteristici texturale deosebite, iar comportamentul acestora poate fi manipulat actionand prin sinteza sau post sinteza asupra
dimensiunii si formei porilor1.

Optimizarea structurii acestor materiale nanoporoase
care au structuri ordonate si pori bine definiti, a condus la utilizarea acestora in diverse aplicatii precum procese de adsorbtie si separare, senzori, cataliza, operatori drug-delivery, etc.
Utilizarea nanoparticulelor in diagnoza in vitro este aplicata in practica de aproximativ patruzeci de ani. Cu toate acestea, este inca o provocare actuala pentru oamenii de stiinta de a elabora si de a fabrica nanocontainere pentru substantele cu diferite proprietati de stabilitate necesare pentru fiecare aplicatie specifica.

Unul dintre subiectele cele mai investigate in termen de tehnologie de
incapsulare, este utilizarea de nanocapsule si de particule pentru eliberarea controlata de substante biologic active.Au fost dezvoltate diverse strategii bine stabilite si au fost folosite in acest
scop, materialele nanoporoase de tipul microsfere, microcapsule si lipozomi. In anul 1983, Kim si colaboratorii sai au publicat prima metoda de obtinere a lipozomilor in care au incapsulat molecule de citozinarabinozida, obtinand o rata rapida de eliberare a moleculelor in fluidele biologice2.

Patru ani mai tarziu, in 1987 Kim si colaboratorii sai, demonstraza faptul ca rata de eliberare a moleculelor incapsulate in lipozomi, poate fi inbunatatita daca incapsularea se face in prezenta de clorhidrat3. Inca de la inceputul aparitiei lor, nanoparticulele sau
bucurat de un interes major pentru aplicarea lor in domeniul medical.
Referatul intitulat "Metode fizico-chimice de investigare a procesului de eliberare a substantelor biologic active entrapate in matrici nanoporoase." are ca scop principal obtinerea, caracterizarea si optimizarea unor matrici nanoporoase - entrapate cu substante biologic active, in vederea realizarii unor sisteme cu eliberare controlata (operatori drug-delivery).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.