Metode moderne ale merceologiei

Trimis la data: 2002-06-26 Materia: Marketing Nivel: Liceu Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 5398
Autor: Anca d. Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Odată cu dezvoltarea merceologiei ca ştiintă s-au dezvoltat, perfecţionat şi diversificat şi metodele utilizate. Această disciplină cunoaşte mai multe metode care pornesc de la concepţia că produsele şi serviciile sunt concepute ca un sistem complex de structuri şi funcţii care participă toate în mod diferit la stabilirea nivelului calitativ al produsului sau serviciului la un moment dat.

In cercetarea calităţii produselor se utilizează în merceologie următoarele metode:
- metode generale;
- metode clasice specifice merceologiei;
- metode moderne.

Metodele generale sunt întâlnite şi la alte discipline, merceologia mulţumindu-se să se folosească de acelea care îi sunt necesare la un moment dat. Cele mai des întâlnite sunt:
- metoda inductivă
- metoda deductivă
- analiza
- sinteza
- metodele matematice
- metodele statistice

Metodele clasice specifice merceologiei sunt:
- metodele psihosenzoriale
- metoda tipologică
- metodele experimentale
- analiza structurală
- analiza funcţională
- analiza comparativă.

Revenind la tema supusă referatului - metodele moderne ale merceologiei, acestea sunt:
- analiza valorii
- analiza morfologică
- analiza sistematică
- metoda brainstorming.

1. Analiza valorii are ca autor pe americanul L.D.Miles şi a apărut în perioada celui de al II -lea război mondial, când lipsa unor materiale strategice cerute în cantităti tot mai mari pentru producţia de armament, a făcut ca tot mai mulţi fabricanţi din S.U.A. să se preocupe de găsirea unor înlocuitori. Pentru menţinerea condiţiilor de funcţionare a fost necesar ca produsele la care s-au folosit înlocuitori să fie reproiectate.

După terminarea războiului când dificultăţile de aprovizionare cu materiale deficitare au fost înlaturate s-a constatat că la unele produse revenirea la proiectele originale care prevedeau folosirea acestor materiale nu se justifica, deoarece noile produse funcţionau la fel de bine şi în plus, erau mai ieftine. L.D.MIles a stabilit un model de analiză funcţională şi sistemică a produselor, în vederea reducerii costurilor prin eliminarea cheltuielilor care nu contribuie la funcţionalitatea produsului.

Această metodă s-a numit analiza valorii. Metoda analizei valorii permite reducerea costurilor inutile sau disproporţionate ale unor părţi de produse faţă de aporturile de calitate pe care părţile respective îl aduc. Prin utilizarea acestei metode se determină creşterea calităţii produselor, optimizarea mărimii proprietăţilor esenţiale şi ale funcţiilor.

Această metodă are ca obiectiv fundamental stabilirea unui raport minim între valoarea de întrebuinţare unui produs şi costurile de producţie pe care le generează. Se deosebeşte fundamental de cele clasice folosite şi în prezent la reducerea costurilor.

Metoda realizează o legătură directă între:
- funcţiile unui produs şi costurile necesare realizării lui;
- nivelul acestor funcţii şi al costurilor trebuie să fie un raport direct proporţional.

Spre deosebire de metodele clasice care îmbunătăţesc ceea ce există, analiza valorii concepe sau reconcepe produsul în funcţie de necesităţi şi urmăreşte realizarea unei funcţii ignorând soluţia actuală. Studiile de analiza valorii nu urmăresc în exclusivitate numai reducerea costurilor; ea este folosită în acelaşi timp şi pentru îmbunătăţirea valorii de întrebuinţare a produselor, deci pentru satisfacerea mai deplină a utilizatorului.

Metoda pleacă de la premisa că pe utilizator nu îl interesează produsul ca obiect fizic, ci serviciile pe care acesta I le poate aduce. Se porneşte asfel, tocmai de la stabilirea funcţiilor necesare produsului pentru a satisface nevoia socială; orice costuri care nu contribuie la realizarea funcţiilor vor fi eliminate, obţinându-se în acest mod economii importante.

Metoda analizei valorii are patru principii:
- Principiul analizei funcţionale.
- Principiul dublei dimensionări a funcţiilor.
- Principiul maximizării raportului dintre valoarea de întrebuinţare şi cost.
- Principiul abordării sistemice a valorii de întrebuinţare.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.