Metode moderne de predare

Trimis la data: 2011-02-28 Materia: Pedagogie Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 5268
Autor: Minodora nitis Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Brainstormingul este o metoda care ajuta la crearea unor idei si concepte creative si inovatoare. Pentru un brainstorming eficient, inhibitiile si criticile suspendate vor fi puse de-o parte. Astfel exprimarea va deveni libera si participantii la un proces de brainstorming isi vor spune ideile si parerile fara teama de a fi respinsi sau criticati. Un brainstorming dureaza in jur de o jumatate de ora si participa in medie 10 elevi sau grupuri de minim 10 elevi. Se expune un concept, o idee sau o problema si fiecare isi spune parerea despre cele expuse si absolut tot ceea ce le trece prin minte, inclusiv idei comice sau inaplicabile. O varianta a brainstormingului este brainwritingul. O sesiune de brainstorming bine dirijata da fiecaruia ocazia de a participa la dezbateri si se poate dovedi o actiune foarte constructiva.

Etapele unui brainstorming eficient sunt urmatoarele: deschiderea sesiunii de brainstorming, o perioada de acomodare de 5-10 minute, partea creativa a brainstormingului, prelucrarea ideilor si stabilirea unui acord. In deschiderea sesiunii de brainstorming se prezinta scopul acesteia si se discuta tehnicile si regulile de baza care vor fi utilizate.

Perioada de acomodare dureaza 5-10 minute si are ca obiectiv introducerea grupului in atmosfera brainstormingului. Este o mini-sesiune de brainstorming unde participantii sunt stimulati sa discute idei generale pentru a putea trece la un nivel superior.

Partea creativa a brainstormingului are o durata de 25-30 de minute. Este recomandabil ca in timpul derularii acestei etape, coordonatorul (profesorul) sa aminteasca timpul care a trecut si cat timp a mai ramas. Sa "preseze" participantii si in finalul partii creative sa mai acorde cate 3-4 minute in plus. In acest interval de timp grupul participant trebuie sa fie stimulati sa-si spuna parerile fara ocolisuri.

La sfarsitul partii creative coordonatorul brainstormingului clarifica ideile care au fost notate si puse in discutie si verifica daca toata lumea a inteles punctele dezbatute. Este momentul in care se vor elimina sugestiile prea indraznete si care nu sunt indeajuns de pertinente. Se face si o evaluare a sesiunii de brainstorming si a contributiei fiecarui participant la derularea sesiunii. Pot fi luate in considerare pentru evaluare: talentele si aptitudinile grupului, repartitia timpului si punctele care au reusit sa fie atinse.

Pentru a stabili un acord obiectiv cei care au participat la brainstorming isi vor spune parerea si vor vota cele mai bune idei. Grupul supus la actiunea de brainstorming trebuie sa stabileasca singuri care au fost ideile care s-au pliat cel mai bine pe conceptul dezbatut.

Pe timpul desfasurarii brainstormingului participantilor nu li se vor cere explicatii pentru ideile lor. Aceasta este o greseala care poate aduce o evaluare prematura a ideilor si o ingreunare a procesului in sine.

Metoda creativa denumita brainstorming are o lunga istorie, dar ea a fost reactivata de profesorul Alex Osborne, prorector la Universitatea Buffalo si fondator al Institutului de Creatie Tehnica, USA.

Fiecare dintre noi este o persoana creativa sau are anumite laturi creative. De multe ori ideea este "omorata" chiar de catre creatorul ei de frica infruntarii criticilor colegilor sai, de teama de a nu se face de ras. Autocritica distruge momentul in care o idee creativa este irosita inainte de a prinde viata. Brainstormingul functioneaza dupa principiul: asigurarea calitatii prin cantitate si isi propune sa elimine exact acest neajuns generat de autocritica.

Va recomandam 7 reguli pe care elevii le vor respecta in scopul unei sedinte reusite de brainstorming:
1. Nu judecati ideile celorlalti - cea mai importanta regula.
2. Incurajati ideile nebunesti sau exagerate.
3. Cautati cantitate, nu calitate in acest punct.
4. Notati tot.
5. Fiecare elev este la fel de important.
6. Nasteti idei din idei.
7. Nu va fie frica de exprimare.

Este important de retinut ca obiectivul fundamental al metodei brainstorming consta in exprimarea libera a opiniilor prin eliberarea de orice prejudecati. De aceea, acceptati toate ideile, chiar traznite, neobisnuite, absurde, fanteziste, asa cum vin ele in mintea elevilor, indiferent daca acestea conduc sau nu la rezolvarea problemei. Pentru a determina progresul in invatare al elevilor este necesar sa ii antrenati in schimbul de idei; faceti asta astfel incat toti elevii sa isi exprime opiniile!

Mozaicul (Metoda Jigsaw)
Jigsaw (in engleza jigsaw puzzle inseamna mozaic) sau "metoda grupurilor
interdependente" este o strategie bazata pe invatarea in echipa (team-learning). Fiecare elev are o sarcina de studiu in care trebuie sa devina expert. El are in acelasi timp si responsabilitatea transmiterii informatiilor asimilate, celorlalti colegi.

In cadrul acestei metode rolul profesorului este mult diminuat, el intervine semnificativ la inceputul lectiei cand imparte elevii in grupurile de lucru si traseaza sarcinile si la sfarsitul activitatii cand va prezenta concluziile activitatii. Exista mai multe variante ale metodei mozaic iar noi vom prezenta varianta standard a acestei metode care se realizeaza in cinci etape.

Pregatirea materialului de studiu
Profesorul stabileste tema de studiu si o imparte in 4 sau 5 sub-teme. Optional, poate stabili pentru fiecare sub-tema, elementele principale pe care trebuie sa puna accentul elevul, atunci cand studiaza materialul in mod independent. Acestea pot fi formulate fie sub forma de intrebari, fie afirmativ, fie un text eliptic care va putea fi completat numai atunci cand elevul studiaza materialul.

Realizeaza o fisa-expert in care trece cele 4 sau 5 sub-teme propuse si care va fi oferita fiecarui grup. Organizarea colectivului in echipe de invatare de cate 4-5 elevi (in functie de numarul lor in clasa). Fiecare elev din echipa, primeste un numar de la 1 la 4-5 si are ca sarcina sa studieze in mod independent, sub-tema corespunzatoare numarului sau.
El trebuie sa devina expert in problema data. De exemplu, elevii cu numarul 1 din toate echipele de invatare formate vor aprofunda sub-tema cu numarul 1. Cei cu numarul 2 vor studia sub-tema cu numarul 2, si asa mai departe.

Faza independenta: fiecare elev studiaza sub-tema lui, citeste textul corespunzator. Acest studiu independent poate fi facut in clasa sau poate constitui o tema de casa, realizata inaintea organizarii mozaicului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.