Metode si tehnici de elaborare si adoptare a deciziei administrative

Trimis la data: 2010-07-13
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 7.95 / 10
Downloads: 347
Autor: Anastasia Ungurea
Dimensiune: 24kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Previziunea sau prognoza este instrumentul care pune in evidenta evolutia probabila, intr-un domeniu, nu numai pentru intervalul de plan, ci pentru o perioada mai lunga, definita de orizontul acesteia. Ea constituie cadrul informational pentru planificare, evidentiaza tendintele viitoare si orienteaza activitatea de planificare in stabilirea unui comportament de lunga durata (prin asa numitele strategii), putand arata masura in care deciziile de plan se vor inscrie intr-o situatie favorabila de viitor.
Ele reprezinta rezultatele unor studii si cercetari care urmaresc sa stabileasca stari posibile si probabile, intr-un viitor determinat care reprezinta orizontul prognozei, tinand seama de ipotezele luate in considerare si de probabilitatea de atingere a acestor stari.

Predictia constituie evaluarea evolutiei viitoare in domeniul studiat afectata de un grad de incredere absolut, deci bazata pe o cunoastere sigura a dinamicii si comportamentului proceselor examinate.
Proiectia este o previziune sub forma cantitativa. Fondata pe ipoteza ca aceasta se va desfasura ca o simpla prelungire a tendintelor din trecut. Ea constituie o extrapolare mecanica a evolutiei trecute, care coincide rareori cu realitatea economica.

Prospectiva constituie studiul evolutiei viitorului pornind de la premiza va acesta poate fii orientat, ceea ce presupune ca deciziile actuale sa fie luate in functie de ideea ce se formeaza despre viitor.
Pana in prezent, se pare ca pentru anticiparea si precizarea fenomenelor economice, stiintifice si tehnice este preferat termenul de prognoza. Spre deosebire de alte domenii sociologice, filozofice, etc. - unde se prefera termenul de perspectiva.

Planul reprezinta un ansamblu coerent de obiective masuri si mijloace adoptate pentru o perioada de timp limitata, care se aproba de forul decizional, in vederea traducerii in viata a unei politici economice si sociale stabilite.Fata de unitatea de actiune si de scop a planului, este evident ca deciziile continute nu pot fi decat unice, dar se bazeaza pe o cantitate mare de informatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.