Metode si tehnici de evaluare

Trimis la data: 2011-08-17
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 21
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 14
Autor: Lupusoru petronela
Dimensiune: 45kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Evaluarea ne permite sa ne pronuntam "asupra starii unui fapt, proces la un anumit moment, din perspectiva informatiilor pe care la culegem cu ajutorul unui instrument care ne permite sa masuram in raport cu o anumita norma la care ne raportam" (Etienne Brunswic).In sens larg, prin strategie se intelege ansamblul de actiuni intreprinse intr-o organizatie (militara, economica, educationala etc.) pentru atingerea obiectivelor stabilite pe termen lung sau mediu.Strategia vizeaza asigurarea si pregatirea resurselor umane si materiale, probleme de planificare si organizare a muncii, de cooperare in cadrul organizatiei sau cu alte organizatii etc.
Se poate asocia termenul de strategie, definit astfel, cu activitatea didactica in general si cu cea de evaluare, in particular. Activitatea didactica, indiferent de tipul si gradul (nivelul) institutiei de invatamant, se desfasoara in conformitate cu anumite finalitati, cunoscute sub denumirea de obiective pedagogice sau didactice.

Pentru atingerea lor, atat la nivelul institutiei de invatamant, cat si la nivelul clasei, intra in joc resursele materiale (spatii de invatamant, mobilier, materiale didactice, mijloace tehnice etc.) dar si cele umane (profesori, elevi, personal auxiliar etc.), au loc procese de planificare, organizare si dirijare, de control si evaluare, toate acestea, impreuna, vizand atingerea obiectivelor pedagogice stabilite.

De priceperea utilizarii resurselor si de capacitatea de conducere a procesului de invatamant (deci, de strategia didactica) depind, in ultima instanta, performantele scolare obtinute de elevi.Problema se pune asemanator si in cazul evaluarii, o componenta principala a procesului de invatamant, alaturi de predare si invatare, deoarece atat profesorul, la nivelul clasei, cat si directorul, la nivelul scolii, sunt datori sa-si stabileasca din timp cand si cum vor verifica daca se afla pe drumul cel bun, la capatul caruia obiectivele stabilite vor fi atinse si aceasta nu oricum, ci cu cheltuieli materiale, financiare, de timp si umane cat mai reduse.

Asadar, a stabili o strategie de evaluare in invatamant echivaleaza cu a fixa cand evaluezi, sub ce forma, cu ce metode si mijloace, cum valorifici informatiile obtinute etc. Desigur, in final, in functie de concluziile desprinse, elevul isi va modifica strategia de invatare, profesorul pe cea de predare iar directorul strategia manageriala.
Strategia de evaluare denota modul de integrare a actiunii de evaluare (realizabila prin operatiile de masurare-apreciere-decizie) in structura de functionare a activitatii didactice/ educative.

Conceptul de strategie de evaluare reflecta tendinta de extindere a actiunilor evaluative: de la verificarile traditionale la evaluarea proceselor si conditiilor de desfasurare a activitatii didactice, a situatiilor de instruire/invatare. Fiind un proces multidimensional, se pot identifica, in functie de criteriile alese, mai multe strategii/tipuri de evaluare.

Din punct de vedere al situatiilor de evaluare, putem identifica doua strategii:evaluare realizata in circumstante obisnuite, bazata pe observarea activitatii elevilor; evaluare specifica, realizata in conditii special create ce presupune elaborarea si aplicarea unor probe, partenerii angajati in proces fiind constienti de importanta demersurilor de verificare si apreciere intreprinse;

Dupa functia dominanta indeplinita, putem identifica doua strategii: evaluare diagnostica (se realizeaza o diagnoza descriptiva ce consta in localizarea lacunelor si erorilor in cunostinte si abilitati dar si a "punctelor forte" si o diagnoza etiologica care releva cauzele care au generat neajunsurile constatate); evaluare predictiva prin care se urmareste prognozarea gradului in care elevii vor putea sa raspunda pe viitor unui program de instruire;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.