Metodica cercetarii delapidarii

Trimis la data: 2007-08-11 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 35 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Corina manescu Dimensiune: 83kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Metodica cercetarii delapidarii
Dintre infractiunile contra patrimoniului , delapidarea prezinta cel mai ridicat pericol social, atât datorita pagubelor pricinuite, cât si faptul ca persoana ce o comite nesocoteaste obligatiile de fidelitate si probitate care incuba oricarui gestionar sau administrator al bunurilor încredintate .Potrivit legii , infractiunea de delapidare consta în însusirea, folosirea sau traficarea de catre un functionar, în interesul sau ori pentru altul, de bani , valori sau alte bunuri, pe care le gestioneaza sau administreaza.
Metodica cercetarii delapidarii

Metodica cercetarii delapidarii
Sustragerile savarsite prin folosirea atributiunilor de serviciu constituie cele mai periculoase forme de sustragere din patrimoniul societatilor comerciale.Caracterul deosebit de periculos al infractiunii de delapidare decurge din faptul ca aceasta infractine produce urmari daunatoare pentru patrimoniul unitatlor economice si pentru reatiile sociale privind acest patrimoniu, precum si din împrejurarea ca infractiunea este savarsita de o persoana careia i s-au dat în primire si pastrare anumite bunuri ce apartin unor persoane juridice si care aduce astfel atingere si relatiilor sociale privind activitatea acestor servicii .

De aceea, sustragerile constituie una dintre cele mai grave infractiuni, iar lupta împotriva lor , una dintre sarcinile primordiale ale organelor de urmarire penala si justitie.Pentru existenta infractiunii, în afara actiunii de sustragere se cer îndeplinite, cumulativ, doua conditii respectiv>
-bunurile ce formeaza obiectul activitatii ilicite sa apartina unei persoane juridice>
-faptuitorul-functionar sa aiba calitatea de gestionar sau administrator al bunurilor.

Metodica cercetarii delapidarii
Gestionarul este angajatul unitatii care are ca atributii principale de serviciu, primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate în administrarea, folosirea sau detinerea ( chiar temporara ) a unei unitati, indiferent de locul unde se afla bunurile sau de modul de dobândire a acestora, este considerat gestionar si persoana care gestioneaza în fapt anumite bunuri.
Gestionarul are posesia bunurilor, contactul material nemijlocit cu acestea, insa nu

Se impune, necesitatea explicarii calitatii de gestionar coroborata cu cele doua situatii: gestionar de drept, gestionar de fapt, precum si calitatea de administrator.
:n toate cazurile in care angajatul unei persoane juridice indeplineste o functie care potrivit legii dobandeste calitatea de gestionar este considerat gestionar de drept.

Metodica cercetarii delapidarii
Gestionarul de drept – este persoana care are, ca principale atributii de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri.
Gestionarul are posesia bunurilor, contactul material nemijlocit cu acestia, insa nu poate sa faca acte de dispozitia juridica. Cel ce efectueaza operatiile de manipulare sau are bunurile in paza, fara a avea ca principale atributii de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea lor, nu are calitate de gestionar si in consecinta, daca sustrage din acele bunuri, nu savarseste infractiunea de delapidare, ci infractiunea de furt.

Gestionar de fapt - este persoana, care indeplineste in fapt activitatile specifice gestionarului de drept, acesta poate fi subiect activ al infractiunii de delapidare. Se pot ivi insa si situatii de fapt in care alti angajati sau chiar persoane particulare (de exemplu, sotul, ruda, prieten al gestionarului) efectueaza acte specifice activitatii de gestionare, desi nu ocupa o functie care sa indreptateasca aceasta activitate.

Metodica cercetarii delapidarii
Administrator - este functionarul care desi nu are contact direct cu bunurile care formeaza obiectul material al infractiunii, are dreptul de dispozitie, cu privire la situatia juridica a acestora. Astfel, s-a considerat ca savarseste infractiunea de delapidare, in calitate de administrator, contabilul sef care, prin intermediul unor acte de dispozitie necorespunzatoare scoate bunuri dintr-o gestiune pentru a le transfera in alta, dar care in realitate si le insuseste.

Spre deosebire de gestionare, administrarea presupune un complex de acte de dispozitie cum sunt> planificarea, aprovizionarea, desfacerea, repartizarea, platile etc. vizând, deci, efectuarea unor operatii asupra bunurilor ce apartin unor unitati în raport cu natura si scopul patrimoniului acestuia.

Termenul „public” semnifica tot ce priveste autoritatile publice, institutiile publice, institutiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publica, serviciile de interes public, precum si buburile de orice fel .De aceea, din categoria administratorilor fac parte, de exemplu, directorii, contabilul-sef, inginerul sef, consilierii.


1.2. Stabilirea elementelor componente ale laturii obiective.

Pentru intregirea laturii obiective a infractiunii de delapidare este necesar ca sa existe o legatura de cauzalitate intre actiunea de insusire, folosire sau traficare si urmarea imediata, deposedarea unitatii publice sau private de acel bun.

„Însusirea” ca modalitate a sustragerii unui bun consta în scoaterea bunului din posesia sau detentia unei persoane juridice si trecerea acestuia în stapânire proprie, folosind diverse procedee cum ar fi> sustragerile, crearea de plusuri in gestiune.

„Folosirea” consta într-un act initial de luare sau scoatere a unui bun din patrimoniul unei unitati publice sau private si apoi dintr-un act subsecvent de întrebuintare a bunului sustras prin care se obtine un folos în beneficiul faptuitorului ori a altei persoane.
Spre deosebire de însusire , când bunul luat ramâne la faptuitor, în cazul folosirii unul este readus în unitatea publica sau privata fiind vorba numai de o sustragere temporara a acestuia.

„Traficarea” este tot o forma de sustragere si consta pe de o parte în scoaterea bunului din sfera patrimoniala a persoanei juridice si apoi din actul de speculare, în vederea obtinerii unui profit.
Prin actiunea de sustragere - indiferent de modalitatile de realizare - se
urmare imediata, consumarea materializându-se, în concret, printr-o paguba cauzata unitatii .

Exista latura obiectiva si in cazurile cand au loc traficarea de bani , valori sau bunuri, in vederea obtinerii de profituri ilicite, prin imprumuturi, darea de marfuri pe credit in conditii interzise de lege, schimbarea unor bunuri de valoare mai mica pe altele cu valoare mai mare si invers .
Pentu conturarea laturei obiective este important, de asemenea, sa se stabileasca legatura de cauzalitate dintre prejudiciul efectiv si actiunea de delapidare, intrucat sunt frecvente lipsurile in gestiune provocate de alte cauze obiective sau subiective, neimputabile celui care gestioneaza sau administreaza.

1.3. Stabilirea elementelor componente a laturii subiective.

Latura subiectiva, in cazul cercetarii la fata locului, poate fi conturata prin datele privind forma de vinovatie – intentie sau culpa .
Infractiunea de delapidare se savarseste cu intentie, cel mai adesea, intentia directa, dar nu este exclusa si cea indirecta.
Faptuitorul isi da seama de caracterul ilicit al faptei, prevede rezultatul socialmente periculos al acestuia, il urmareste, sau uneori numai il accepta.
Subiectul pasiv la infractiunea de delapidare nu poate fi decat organul , institutia publica, sau orice alta persoana juridica in cadrul carora exercita activitatea functionarul care a comis actiunea de insusire, traficare sau folosire a bunului ce formeaza obiect material al infractiunii.

1.4. Forme. Modalitati. Sanctiuni.

Infractiunea de delapidare este susceptibila de toate formele imperfecte ale infractiunii insa actele pregatitoare, desi posibile, nu sunt pedepsite de lege.
Tentativa de delapidare se pedepseste conform art. 222 C.pen..
Delapidarea se savarseste in forma consumata, in cazul in care elementul material a constat in insusire, odata cu realizarea acestuia, cu imposedarea faptuitorului cu bunul respectiv.
Modalitatile normative sunt> delapidarea prin insusire, prin traficare si prin folosire a bunului unei persoane juridice.

1.5. Planificarea urmaririi penale in cercetarea
infractiunii de delapidare.

Îndata ce organele de urmarire penala au primit sesizarea din partea institutiilor sau societatilor comerciale cu privire la savârsirea infractiunii de delapidare organele de urmarire penala întocmesc un plan de activitate privind cercetarea infractiunii.

Primele masuri luate in cercetarea delapidarii mai cu seama pentru stabilirea completa a elementelor constitutive ale delapidarii este necesar ca organele judiciare, sesizate de savarsirea infractiunii, sa initieze in mod operativ o serie de masuri cu caracter preliminar si de planificare.
Planificarea presupune elaborarea unui plan scris ce reprezinta numai aspectul sau latura tehnica a planificarii in care se materializeaza rezultatele unor ample investigatii si procese de gandire.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.