Metodologia cercetarii in domeniul stiintelor socio-umane

Trimis la data: 2012-11-15
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 8.19 / 10
Downloads: 3
Autor: andreea_sb
Dimensiune: 35kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In sens larg, prin metodoloigie se intelege ansamblul unor metode folosite in cercetarea stiintifica sau, pur si simplu, stiinta efectuarii cercetarii. Etimologia cuvantului ne conduce catre cuvintele grecesti mehtodos (drum, cale) si logos( stiinta). Metodologia este un cuvant complex, care inseamna "metoda" si "stiinta", in limba greaca, iar in traducere libera " stiinta metodei", adica stiinta conceperii, a alegerii si utilizarii metodei in procesul de investigare a fenomenului socio-uman.
In mod similar, si expresia methodos este formata din doua cuvinte meta si odos, adica "dupa cale", dupa calea sau indrumarul care asigura succesul oricarei investigatii stiintifice. Asadar, metoda si metodologia sunt in fapt "un fir al Ariadnei", care, insusite si bine stapanite, nu te lasa sa te ratacesti in jungla informatiilor si faptelor stiintifice socio-umane.

Metodologia cercetarii stiintifice este alcatuita din trei niveluri de metode:
-metode de maxima generalitate, specifice tuturor stiintelor;
-metode proprii unui grup de stiinte;
-metode specifice fiecarei stiinte.

Dimensiunea functiei vitale a metodologiei de cercetare stiintifica poate fi mai bine inteleasa daca o privim in cadrul stiintei (din care face parte) si pe care o serveste in totalitatea laturilor acesteia.
Stiinta este un fenomen complex, care poate fi privit din diferite puncte de vedere (o baza a conceptiei despre lume si natura, o forma a constiintei sociale, o componenta a culturii spirituale, o componenta a fortelor de productie) si care este definita in cele mai diferite formule.

Lasand deoparte definitiile mai sophisticate si altele mai simplificatoare, stiinta isi dezvaluie continutul daca vom spune ca este "un ansamblu de cunostinte sistematizate si verificate de practica", " o cunoastere bazata pe fapte reale care explica si rezolva problemele practice", "o cunoastere care poate fi verificata si
confirmata empiric", "o cunoastere care se ocupa cu studiul legilor care guverneaza realitatea si pe baza carora se elaboreaza previziuni stiintifice".

Stiinta, este definita drept "cunoastere exacta, universala si verificabila".In fapt prin metodologia cercetarii intelegem existenta unei discipline in care se dezvolta modalitatile de realizare a cunoasterii stiintifice si priveste ansamblul elementelor care intervin in cercetarea vietii sociale.

Scopul fundamental al metodologiei este acela de a ne ajuta sa intelegm, in termeni cat mai largi posibili, nu atat produsele stiintei, cat procesul de cunoastere insusi.Pentru a-si indeplinii functia sa, metodologia cercetarii stintiifice cuprinde, deopotriva, definirea adecvata a domenului studiat, o serie de principii si regului de desfasurare a investigatiilor, instrumentul de lucru pentru culegerea si interpretarea datelor, precum si strategii de constructie sau reconstructie teoretica.

Metodologia cercetarii socio-umane se defineste ca fiind totalitatea demersurilor teoretice, tehnice si epistemologice pe care le intreprinde cercetatorul faptelor sociale (sociolog sau psiholog) pentru a putea cunoaste geneza, evolutia si dispozitia acestui gen de fapte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.