Metodologia cercetarii sociale

Trimis la data: 2015-02-28
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 60
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_S
Dimensiune: 64kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conform definitiei clasice (Muchielli, A., 2002) metodologia este "reflectia prealabila asupra metodei care se cuvine a fi pusa la punct pentru a conduce o cercetare".
Cele mai utilizate tehnici cantitative structurate in cercetarea socio-umana sunt:
1. Plan de observatie sistematica,
2. Ancheta bazata pe chestionarul standardizat,
3. Experimentul.
Cele mai utilizate tehnici calitative sunt tehnicile nestructurate, ca si:
Ca analiza a metodelor si tehnicilor aplicate in realizarea si finalizarea cercetarii sociale. Are un caracter predominant normativ. Pe baza reflectiei asupra experientelor trecute de cercetare, formuleaza strategii de investigare, indica atit eventuale dificultati si neajunsuri, cit si cai de obtinere a unor rezultate valide din punct de vedere stiintific.

Metodologia cercetarii in stiintele sociale este astfel expresia constiintei critice, autoreflexive si constructive a unei discipline. Uneori metodologia cercetarii in stiintele sociale este considerata ca ramura a filosofiei stiintei, dezvoltindu-se in relatie cu epistemologia. In aceasta ipostaza se admite ca s-ar constitui o metodologie generala ale carei scopuri transcend pe cele ale oricarei discipline pentru a se ocupa de problemele comune intregii cercetari stiintifice. Acesteia i-ar fi asociate metodologii particulare specializate disciplinar.

Comunicarea permanenta dintre metodologia generala si metodologiile particulare ar actiona ca un factor de convergenta a strategiilor de cercetare si ca o cale de accentuare a caracterului unitar si global al cunoasterii stiintifice. Deocamdata, insa, nu este constituita o metodologie generala a cercetarii stiintifice, analizele concentrindu-se la nivelul metodologiilor particulare de genul metodologia cercetarii in stiintele sociale.

Aceste elemente ale metodologia cercetarii in stiintele sociale nu sint, totusi, unitar si universal constituite, ci manifesta diferentieri importante. Principala sursa de variatie este reprezentata de conceptia teoretica luata ca referinta. Intrucit in sociologie nu exista inca ,o "paradigma" unica, ci structuri teoretice alternative care uneori sint concurente iar alteori complementare, fiecare teorie sociologica majora a tins sa-si derive si sa-si formuleze propria metodologie.

De exemplu: E. Durkheim a formulat "regulile metodei sociologice" adecvate conceptiei sale despre societate; Max Weber a construit o metodologie de studiere a fenemenelor sociale in concordanta cu propria "sociologie interpretativa"; etnometodologia a dezvoltat metode "etnografice" de analiza a comunicarii si a semnificatiilor investite de actorii sociali in actiunile lor etc. S-a ajuns astfel ca deosebirile principiale dintre abordari sa fie mai pregnante decit asemanarile si din aceasta perspectiva inca nu se poate vorbi de o metodologie unica a cercetarii stiintifice..
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.