Metodologia cercetarilor sociologice

Trimis la data: 2014-03-31
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Petrescu Mioara
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obiectivul cercetarii
Prima etapa a unei cercetari este alegerea unui alegerea unui domeniu de cercetare si definirea problemei de cercetat, stabilirea chestiunilor specifice cercetarii, adica alegerea unei probleme specifice din cadrul unui domeniu de subiecte, fixarea obiectivelor cercetarii. Aceasta implica stabilirea obiectivelor generale, respectiv a obiectivelor particulare. Obiectivele generale pot include: descrierea unui fenomen, determinarea frecventei fenomenului, formularea de explicatii privind relatiile cu alte fenomene, identificarea de solutii pentru fundamentarea unor decizii, stabilirea unei strategii de actiune, evaluarea efectelor diferitelor actiuni (servicii, programe, proiecte); masurarea schimbarii sociale.
Metodologia cercetarii sociologice, reprezinta o analiza a metodelor si tehnicilor aplicate in realizarea si finalizarea cercetarii sociale. Are un caracter normativ si formuleaza strategii de investigare, indica atat eventualele dificultati si neajunsuri, cat si cai de obtinere a unor rezultate valide din punct de vedere stiintific. Clarificarea problemei prin formularea ipotezei. Ce vrei sa probezi? Care este relatia dintre variabile? Daca cercetarea se vrea eficienta;

Ipoteza trebuie sa fie formulata in asa fel incat materialul faptic sa ofere dovezi care, fie o vor sustine, fie o vor infirma.
Metodologia cercetarii sociologice este un tip de metodologie specializata disciplinar, care se dezvolta in stransa legatura cu teoria sociologica de referinta si metodele sau tehnicile de cercetare empirica.Metodologia cercetarii sociologice se identifica cu o logica a analizei stiintifice a realitatii sociale.

Metodologia ar fi sistemul de norme, tehnici si metode prin care o teorie este testata, controlata si dezvoltata empiric.
Prin metodologie se desemneaza stiinta efectuarii cercetarii. Este vorba de o disciplina generala in care se dezvolta modalitatile de realizare a cunoasterii stiintifice si priveste ansamblul elementelor care intervin in cercetarea vietii sociale.
Rezultatele pentru a-si putea indeplini functia, metodologia cercetarii sociologice cuprinde: definirea adecvata a domeniului studiat, principii si reguli de desfasurare a investigatiilor, instrumentarul de lucru pentru culegerea si analiza datelor, criterii de certificare a calitatii rezultatelor, strategiile explicatiei si constructiei teoretice, integrarea teoriilor particulare in teorii mai generale, precum si trecerea la reflectia filosofica.

In acceptiune extinsa, metodologia este definita ca un domeniu al epistemologiei. In acceptia cea mai restransa, metodologia trimite doar la tehnicile si strategiile de manipulare a datelor.
Concluzia este ca distingem doua surse referentiale ale constituirii metodologiei sociologice: teoria sociologica si metodele si tehnicile de cercetare consacrate in istoria dezvoltarii sociologiei sau in alte stiinte sociale. Cele doua surse sunt raportabile la dimensiunile corelate in integrate ale metodologiei sociologice: dimensiunea teoretica si dimensiunea tehnico-metodica si normativa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.