Metodologia cercetarilor sociologice

Trimis la data: 2010-02-13
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 9.01 / 10
Downloads: 0
Autor: Pascau Elena
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Metodologia (grec. methodos = drum si logos = stiinta) desemneaza stiinta efectuarii cercetarii. Este vorba despre A© o disciplina generala in care se dezvolta modalitatile de realizare a cunoasterii stiintifice si priveste ansamblul elementelor care intervin in cercetarea vietii sociale >>. (I.Marginean, 2000, 53) Daca initial prin metodologie s-a inteles doar logica cercetarii (I.Fawcett, F.Downs, 1992), acceptia actuala tinde sa confere metodologiei statutul de ramura a filosofiei, strans legata de epistemologie, desi inca nu se poate vorbi despre o metodologie generala.
Metodologia cercetarii sociologice reprezinta o analiza a metodelor si tehnicilor aplicate in realizarea si finalizarea cercetarii sociale. Are un caracter normativ si formuleaza strategii de investigare, indica atat eventualele dificultati si neajunsuri, cat si cai de obtinere a unor rezultate valide din punct de vedere stiintific.>> (L.Vlasceanu, 1993, Dictionar de sociologie, 353-355) In acceptia extinsa, metodologia este definita ca un domeniu al epistemologiei. Se realizeaza astfel o evaluare filosofica a tehnicilor precum si a aspectelor conceptuale, teoretice si de cercetare ale cunoasterii.

In acceptie restransa metodologia se refera doar A© la tehnicile si strategiile angajate in manipularea datelor, fara a se pune problemele validitatii si ale adecvarii cercetarii >>. (D.Jary, J.Jary, 1991)
Principala sursa de variatie a metodologiilor in practica sociala o constituie (conform I.Marginean, 2000, 53-97) conceptia teoretica in functie de care sunt elaborate definitiile obiectului studiat. La aceasta se adauga formularea in timp de prescriptii in legatura cu realizarea cercetarilor empirice, in conditii de diversitate optionala.

Intrucat in sociologie nu exista inca o paradigma unica, ci structuri teoretice alternative, care uneori sunt concurente, alteori complementare, fiecare teorie sociologica majora a tins sa-si formuleze propria metodologie. >> (L.Vlasceanu, 1993) In literatura de specialitate exemplele sunt numeroase : E.Durkheim a formulat A© regulile metodei sociologice >>, adecvate conceptiei sale despre societate, M.Weber a construit o A© metodologie concordanta cu sociologia interpretativa >> etc. In functie de metodologia utilizata si finalitatea practic politica a discursului teoretic, Brian Fay (1975, in L.Vlasceanu, 1982) descrie trei orientari teoretice in sociologie : pozitiviste, interpretative si critice.

Luand ca punct de plecare caile de producere a cunoasterii in stiintele sociale comparativ cu cele din stiintele naturii, Mircea Flonta (1981) evidentiaza doua orientari metodologice dominante in stiintele sociale.
Monismul metodologic reprezinta, dupa Flonta, pozitia celor care afirma unitatea metodei stiintei si necesitatea de a orienta cercetarea in stiintele sociale dupa criterii de rationalitate si stiintificitate degajate prin analiza metodei stiintelor teoretice ale naturii. La polul opus se situeaza dualismul metodologic, respectiv pozitia acelor analisti care sustin autonomia metodologica a disciplinelor sociale si istorice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.