Metodologia de analiza si evaluare a riscului de creditare

Trimis la data: 2014-08-08 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Simona_D Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In activitatea curenta a bancii, toate produsele si serviciile bancare, deci si creditul, contin elemente de risc. Riscul de credit este generat in principal de posibilitatea aparitiei , pe parcursul derularii contractului de credit, a unor dificultati legate de achitarea la termen a obligatiilor asumate de clientii bancii, care nu au putut fi sesizate la analiza, evaluarea si aprobarea creditelor.
Banca are organizata ca activitatea distincta analiza si evaluarea riscului de creditare, folosind in acest sens diferite metode de analiza, cu scopul de a lua masurile care se impun in vederea minimalizarii acestui risc.

Riscul de garantie (RG) este reprezentat de posibilitatea aparitiei unor dificultati legate de valorificarea bunurilor aduse in garantie in situatia in care imprumutatul nu ramburseaza creditul si nu plateste dobanzile aferente conform contractului de credite.
Evaluarea riscului de grantie se face in functie de nivelul valoric al acestora si al rapiditatii posibilitatilor de valorificare:
a. siguranta maxima : garantii neconditionate si irevocabile emise de Ministerul Finantelor pe baza mandatului Guvernului Romaniei acordat prin acte normative, scrisori de garantie emise de banci,

neconditionate, bilete la ordin avalizate de banci, cambii acceptate de tras si avalizate de banci, gaj cu deposedare, depozite bancare in valuta sau lei, precum si garantii emise de Fondul Roman de Garantare a Creditelor si Fondul Roman de Garantare a Creditului Rural;
b. siguranta medie : ipoteci asupra cladirilor cu destinatie spatii industriale, spatii comerciale, precum si asupra terenurilor din intravilan, bunuri mobile procurate din credite, cesiuni asupra creantelor din exporturi cu plata prin acreditive irevocabile emise de banci.

c. garantii nesigure : cladiri cu destinatia de locuinta, stocuri de produse agroalimentare, industriale, semifabricate, materii prime, ipoteci asupra cladirilor din zonele rurale si terenurilor din extravilan, alte garantii.1.4. Riscul managerial (R.M.) este determinat de calitatea echipei de conducere a firmei si va fi analizat pe baza cunoasterii directe a acesteia de catre economistul ( referentul )bancii.Evaluarea riscului mangerial se va face in functie de urmatoarele caracteristici ale echipei de conducere:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.